Μενέντεζ: Ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 14:09
UPD:15:14
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από ποτέ» δήλωσε ο Αμερικανόςς γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ και εκτιμώ πάρα πολύ το ότι μου διαθέσατε τον χρόνο σας» ανέφερε ο κ. Μενέντεζ απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής υπογράμμισε παράλληλα πως «η Ελλάδα είναι ένα πολύ ισχυρός και σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ένας σύμμαχος ο οποίος έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του» πράγμα που – όπως είπε – ο ίδιος θα επιθυμούσε «να κάνουν και όλοι οι άλλοι σύμμαχοι».

Ο κ. Μενέντεζ χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ. «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτά τα οποία μας παρέχετε στη Σούδα, όπως επίσης και για την σχέση που έχουμε στον τομέα της ασφάλειας. Θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχει και μια σημαντική ελληνική διασπορά στις ΗΠΑ, η οποία όλο και περισσότερο επιστρέφει και επενδύει στην πατρίδα της» είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Μενέντεζ για τη στάση που έχει τηρήσει και τις υποστηρικτικές θέσεις του σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Όπως επισήμανε, οι θέσεις αυτές, «στην ουσία είναι θέσεις οι οποίες αφορούν την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως στην τόσο ταλαιπωρημένη Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή».

«Ιδίως οι τελευταίες θέσεις που πήρατε σχετικά με το ποιες είναι οι υποχρεώσεις των συμμάχων μέσα στον χώρο του ΝΑΤΟ, είναι και θέσεις που αφορούν την ισχύ του ΝΑΤΟ και την επιτέλεση της αποστολής του. Συμφωνούμε απόλυτα, κύριε Γερουσιαστά, ότι για να είσαι συνεπής σύμμαχος μέσα στο ΝΑΤΟ, όπως λέμε εμείς οι Έλληνες με μία παροιμία ‘δεν μπορείς να πατάς πάνω σε δύο βάρκες’. Και ο νοών νοείτω» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξήρε ακόμη την στήριξη του Αμερικανού γερουσιαστή «σε μια πολιτική η οποία υπερασπίζεται τον Άνθρωπο μέσα από την υπεράσπιση εμβληματικών αρχών και αξιών, όπως είναι εκείνες της αλληλεγγύης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, της Δικαιοσύνης και, ιδίως, της κοινωνικής Δικαιοσύνης».

«Εμείς οι Έλληνες και εγώ προσωπικώς, σας παρακαλούμε να συνεχίσετε αυτό τον αγώνα σας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπεδωθεί αυτή η πολιτική υπέρ του Ανθρώπου. Και αυτό γιατί οι ίδιες αρχές και αξίες αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, η ευρωπαϊκή δημοκρατία στηρίζεται πάνω σ’αυτές τις ανθρωπιστικές αξίες. Και γνωρίζετε πολύ καλά – το πιστεύω, το έχω πει πολλές φορές – ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει από κοινού να υπερασπισθούν αυτές τις θεμελιώδεις αξίες υπέρ του ανθρώπου, τις αρχές της ειρήνης, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του τόσο πολύπαθου Πλανήτη μας» τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μενέντεζ ήταν ένας εκ των δύο γερουσιαστών που κατέθεσαν στο Κογκρέσο το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο του 2019», το οποίο αναθεωρεί την αμερικανική στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας ο κ. Μενέντεζ είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή