Γαλλία-«κίτρινα γιλέκα»: Πάνω από 60.000 αστυνομικοί για τις διαδηλώσεις

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 16:27
UPD:16:32
Aris Oikonomou/SOOC
A- A A+

Περισσότεροι από 60.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί στη Γαλλία για το 23ο Σάββατο διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ.

Όπως είπε, «οι ταραξίες έδωσαν εκ νέου ραντεβού στην Τουλούζη, στο Μονπελιέ, στο Μπορντό και ιδίως στο Παρίσι».

«Ο σκοπός τους είναι σαφής: να αναπαραγάγουν τη 16η Μαρτίου» συνέχισε ο υπουργός, αναφερόμενος στην 20ή πράξη των «κίτρινων γιλέκων», στη διάρκεια της οποίας στα Ηλύσια Πεδία σημειώθηκαν καταστροφές και σκηνές χάους, που οδήγησαν στην αποπομπή του διευθυντή της αστυνομίας του Παρισιού.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της γαλλικής αστυνομίας, Ντιντιέ Λαλεμάν, δήλωσε πως τα σχέδια για συγκεντρώσεις των «κίτρινων γιλέκων» κοντά στην Παναγία των Παρισίων είναι «σκέτη πρόκληση».

Στην πρωτεύουσα, οι διαδηλώσεις έχουν απαγορευθεί σε δύο περιοχές: στα Ηλύσια Πεδία, αλλά και στην Παναγία των Παρισίων και στα γύρω σημεία μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε εν μέρει τον καθεδρικό ναό.

Τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν κάθε Σάββατο από τις 17 Νοεμβρίου, διεκδικώντας κυρίως την αύξηση της αγοραστικής δύναμης. Η κινητοποίηση έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πολλά Σάββατα έχουν αμαυρωθεί από βιαιότητες σε πολλές πόλεις.

Η κυβέρνηση πέρασε έναν αμφιλεγόμενο «νόμο κατά των ταραξιών» τον Μάρτιο κι έλαβε δραστικά μέτρα ασφαλείας.

Ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επρόκειτο να ανακοινώσει τη Δευτέρα μέτρα εξόδου από την κρίση, αλλά το διάγγελμά του αναβλήθηκε επ' αόριστον, λόγω της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή