Γάλλος πρεσβευτής συγκρίνει την αμερικανική κυβέρνηση με την αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ’

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 13:39
UPD:14:01
EPA/JASON SZENES

Ο Ζεράρ Αρό, ο οποίος συνταξιοδοτείται σήμερα ολοκληρώνοντας μία 37ετή καριέρα στη γαλλική διπλωματία, τόνισε ότι η απρόβλεπτη και μονοδιάστατη πολιτική των ΗΠΑ στα συμφέροντα της χώρας την απομονώνει από την παγκόσμια σκηνή.  

A- A A+

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ άσκησε ο απερχόμενος πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να τη συγκρίνει με την αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ’. Ο Ζεράρ Αρό, ο οποίος συνταξιοδοτείται σήμερα ολοκληρώνοντας μία 37ετή καριέρα στη γαλλική διπλωματία, τόνισε ότι η απρόβλεπτη και μονοδιάστατη πολιτική των ΗΠΑ στα συμφέροντα της χώρας την απομονώνει από την παγκόσμια σκηνή.  

«Όταν λένε “Πρώτα η Αμερική”, είναι η Αμερική μόνη», σχολίασε ο Αρό σε συνέντευξή του στην «Guardian». «Για την ακρίβεια, αυτός ο πρόεδρος και αυτή η κυβέρνηση δεν έχουν συμμάχους, δεν έχουν φίλους. Είναι κυρίως διμερείς σχέσεις στη βάση της ισορροπίας δυνάμεων και της άμυνας του περιορισμένου αμερικανικού ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.  

Ο Αρό έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου στο Λονδίνο, προειδοποιώντας το να μη δεχθεί καμία ειδική μεταχείριση από την Ουάσιγκτον στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μετά το Brexit, προβλέποντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα υποχρεώσει το Λονδίνο να δεχθεί τις αμερικανικές εισαγωγές με τους δικούς της όρους, όπως χαμηλότερα πρότυπα για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

«Συμπεριφέρονται στους Ευρωπαίους με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται στους Κινέζους», υπογράμμισε ο Αρό προσθέτοντας ότι όταν θα έρθει η ώρα για τους Βρετανούς να προχωρήσουν σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα χυθεί αίμα, «και θα είναι βρετανικό αίμα». «Θα έχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό», σχολίασε με μία δόση χιούμορ ο Αρό.  

Ο Αρό είναι πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον από το 2014. Πρωτύτερα ήταν απεσταλμένος της χώρας στον ΟΗΕ και στο Ισραήλ και διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα στρατηγικών υποθέσεων, ασφάλειας και αφοπλισμού.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή