Νοσοκομειακοί γιατροί: Ανικανοποίητοι από τις απαντήσεις του υπουργού Υγείας

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 21:04
UPD:21:06
Shutterstock
A- A A+

Δεν καλύπτουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς οι υποσχέσεις του υπουργού Υγείας για την επίλυση προβλημάτων που μαστίζουν τα νοσοκομεία, αναφέρει το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Σε συνάντηση του νεοεκλεγμένου δ.σ. της με τον Ανδρέα Ξανθό συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους γιατρούς.

Ειδικότερα, σχετικά με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, ο υπουργός ανέφερε ότι το 2017 και 2018 προκηρύχθηκαν 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών, από τις οποίες έχουν ήδη καλυφθεί οι 1.800, «κάτι που δεν έχει φανεί στα νοσοκομεία», όπως λένε οι γιατροί. Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε ότι θα προκηρυχθούν 940 επιπλέον θέσεις, οι 380 στην Αττική, και «ενώ υπάρχουν υποτίθεται οι προγραμματισμένες δαπάνες για το 2019, οι διορισμοί δεν θα γίνουν εντός του έτους λόγω του χρονοβόρου συστήματος κρίσεων, ενώ για τα επόμενα χρόνια θα προκηρύσσονται 1.000 θέσεις γιατρών και 1.500 νοσηλευτών το χρόνο» σημειώνει επίσης η ΕΙΝΑΠ.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης αναφέρουν ότι δεν πήραν απάντηση για το τι θα γίνει με τις 1.700 αποχωρήσεις γιατρών στο τέλος του έτους (700 συνταξιοδοτήσεις του 2018 και 2019 που δεν θα έχουν αναπληρωθεί και 1.000 επικουρικοί που θα έχουν απολυθεί).

Σχετικά με την χρηματοδότηση, η ΕΙΝΑΠ αναφέρει πως «ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι οριακοί. Παρά τους ισχυρισμούς του ότι υπάρχει προσαύξηση κάθε χρόνο στις δαπάνες των νοσοκομείων, ο προϋπολογισμός τους είναι κατά 65 εκατ. ευρώ λιγότερος».

Άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν οι επικουρικοί γιατροί. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, οι 500 επικουρικοί μέσω ΕΣΠΑ κι άλλοι 500 των οποίων ανανεώθηκε για έναν χρόνο η θητεία, θα έχουν απολυθεί ως τις 31/12/2019. «Έκτοτε, όσα νοσοκομεία έχουν την οικονομική δυνατότητα από τα έσοδά τους, θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέους επικουρικούς».

Η έλλειψη ειδικευομένων είναι άλλο ένα από τα θέματα που απασχολούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς, καθώς, όπως αναφέρουν, «τουλάχιστον το 1/3 των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές». «Η ιατρική μετανάστευση συνεχίζεται σταθερά. Χρόνια τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται "πολλαπλές παρεμβάσεις" για να σταματήσει η αιμορραγία, κάτι που δεν έχει κάνει, επιτρέποντας έτσι την αμείωτη έξοδο ειδικευομένων στο εξωτερικό» σημειώνουν.

Θέματα που συζητήθηκαν επίσης στη συνάντηση ήταν οι οργανισμοί νοσοκομείων, οι ελλείψεις κλινών ΜΕΘ, οι εφημερίες νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπου «το δ.σ. της ΕΙΝΑΠ ζητάει επίμονα να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει και να προστατεύει τους γιατρούς του ΕΣΥ από τις αυθαιρεσίες των κατά τα άλλα "ισότιμων" πανεπιστημιακών συναδέλφων».

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, «τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο με τη χορήγηση πιστοποιητικών αναπηρικής σύνταξης. Τα κριτήρια έχουν γίνει πιο αυστηρά και υπάρχει εντολή από το υπουργείο Εργασίας για ηλεκτρονική υποβολή των πιστοποιητικών από τους γιατρούς, ενώ η γραφειοκρατική αυτή διαδικασία είναι χρονοβόρα για ασθενείς και γιατρούς». Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ αναφέρουν ότι υπήρξε δέσμευση για την απλοποίηση της διαδικασίας μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας.

Τέλος, τη συνάντηση απασχόλησε και η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για ποινικές ευθύνες γιατρών σε ιατρικά λάθη. Το δ.σ. της Ένωσης ζήτησε την απόσυρση της «εγκυκλίου Χουλιαράκη» για τη δυνατότητα επιβολής χρηματικής ποινής σε γιατρούς που προκάλεσαν «βλάβη» σε ασθενή, καθώς «ανοίγει δρόμους σε δικηγορικά γραφεία να ποινικοποιούν ουσιαστικά την ιατρική πράξη και να ζητάνε τεράστιες αποζημιώσεις από γιατρούς, ποινικοποιώντας ακόμη και τη διεθνώς αναγνωρισμένη ποσοστιαία επιπλοκή σε ιατρικές πράξεις» και «οδηγεί τους γιατρούς σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες εξαναγκάζοντάς τους να πληρώνουν ακριβά συμβόλαια για να προστατευτούν». «Δεν υπήρξε δέσμευση για αλλαγή νόμου, παρά μόνο η υπόσχεση ότι θα δημιουργηθεί σώμα ειδικών από δικαστές, γιατρούς και νομικούς που θα "φιλτράρουν" τέτοιες υποθέσεις» προσθέτει η ΕΙΝΑΠ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή