Κατεχόμενα: Αντιδρούν σε πιθανή άρση του εμπάργκο όπλων στη Λευκωσία

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 17:54
UPD:18:11
EPA/KATIA CHRISTODOULOU
A- A A+

Επιθετικότητα και απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί περιέχουν κατά το τουρκοκυπριακό «υπουργείο Εξωτερικών» οι δηλώσεις που γίνονται για το θέμα της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων είτε από την πλευρά της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, είτε από την πλευρά των Αμερικανών γερουσιαστών που προωθούν, όπως κάθε χρόνο, το σχετικό νομοσχέδιο στην αμερικανική Βουλή, το οποίο έχει κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Βουλής και της Γερουσίας, αλλά «ακόμα δεν έχει συζητηθεί στις επιτροπές».

Όπως μεταδίδεται από τα Κατεχόμενα, σε σημερινή ανακοίνωση του αναφέρεται ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο προτείνεται η άρση του εμπάργκο με το αιτιολογικό της προστασίας της στρατηγικής των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο και των συμφερόντων τους στην ενέργεια και την ασφάλεια. Προβλέπεται επίσης -όπως τονίζεται- η οικονομική επιδότηση της Ελλάδας για όπλα ύψους 3 εκατ. δολαρίων και βοήθεια σε στρατιωτική εκπαίδευση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων προς την Αθήνα και την ελληνοκυπριακή πλευρά

Το τουρκοκυπριακό «ΥΠΕΞ» αναφέρει πως θεωρεί σημαντική την σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή και την Κύπρο και προς αυτό το σκοπό είναι έτοιμη για οποιαδήποτε συνεργασία. «Ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτή η ευαισθησία μας στο θέμα των βημάτων που μπορούν να γίνουν και μπορεί να ανακόψουν την πορεία προς την ασφάλεια, την σταθερότητα και ευημερία που υφίσταται σήμερα στο νησί μας που βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωγραφική θέση».

Παράλληλα, ελπίζει ότι γι’ αυτό το λόγο το νομοσχέδιο θα απορριφθεί από την αμερικανική Βουλή, όπως έχει γίνει και με άλλα σχετικά νομοσχέδια, και θα κληθούν οι ενδιαφερόμενες πλευρές να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας.

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να προειδοποιήσουμε ότι η άρση του εμπάργκο προς την ε/κ πλευρά θα επισπεύσει τον στρατιωτικό ανταγωνισμό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή