Βουλγαρία: Το Μάιο η πρόσκληση για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 16:58
UPD:17:08
EPA/PETER KISS G.

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

«Έργο περιφερειακής σημασίας αποτελεί ο πυρηνικός σταθμός Μπέλενε», σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα, η οποία γνωστοποίησε ότι η πρόσκληση για την κατάθεση αιτήσεων από ενδιαφερομένους αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές Μαΐου και η διαδικασία να κρατήσει 12 μήνες.

«Η διαδικασία επιλογής στρατηγικών επενδυτών για την κατασκευή του εργοστασίου έχει ξεκινήσει, αλλά η επίσημη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων καθορίζεται όταν η πρόσκληση δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εξήγησε η κα Πέτκοβα.

Η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές Μαΐου. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν εντός 90 ημερών από την ημερομηνία της δημοσίευσης της πρόσκλησης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προθεσμία για τη λήξη της διαδικασίας είναι δώδεκα μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσής της.

Η κα Πέτκοβα είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας Framatom, οι οποίοι - όπως είπε - τη διαβεβαίωσαν ότι διατηρούν το ενδιαφέρον τους για το έργο και αναζητούν ευκαιρίες συμμετοχής σ' αυτό.

Εξάλλου, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας συναντήθηκε με τον Σέρβο υπουργό, αρμόδιο για θέματα Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Νέναντ Πόποβιτς με τον οποίο συζήτησαν θέματα που εμπίμπτουν στο χαρτοφυλάκιο τους και το ενδεχόμενο συνεργασίας στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) Πέταρ Ιλίεφ δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους ουγγρικών εταιρειών οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019, η ΝΕΚ είχε δημοσιεύσει την πρόσκληση σε στρατηγικούς επενδυτές για το έργο του πυρηνικού σταθμού "Μπέλενε".

Οι δυνητικοί επενδυτές, όπως είχε ανακοινωθεί, μπορούν να εκφράσουν ενδιαφέρον για την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου συμμετοχής στη μελλοντική εταιρεία του έργου ή και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθεί από τον σταθμό.

Η Βουλγαρία θα συμβάλει στην εταιρεία του έργου, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του σταθμού, με μη χρηματικά περιουσιακά στοιχεία, που περιλαμβάνουν τον χώρο, την εγκατάσταση και τον εξοπλισμό του σταθμού, άδειες και άλλα σχετικά έγγραφα. Η διαδικασία προβλέπει μία σειρά όρων για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Βουλγαρίας.

naftemporiki. gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΒΤΑ

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή