ΣτΕ: Ένα παράβολο στις ομαδικές αγωγές

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 18:43
UPD:18:44
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Στις ομαδικές αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα καταβάλλεται ένα παράβολο των 150 ευρώ αποφάνθηκε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ανατρέποντας την αντίθετη απόφαση του Β΄ Τμήματος, που είχε κρίνει ότι στις ομαδικές αγωγές θα καταβάλλει ξεχωριστά 150 ευρώ ο κάθε ένας από όσους συμμετέχουν στην αίτηση ακύρωσης (ομοδικία).

Πιο αναλυτικά, η πλειοψηφία της αυξημένης, επταμελούς σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, το 2018 είχε κρίνει ότι «προκύπτει αβίαστα ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 36 του π.δ. 18/1989, σε περίπτωση άσκησης αιτήσεως ακυρώσεως από περισσότερα πρόσωπα και ανεξαρτήτως της ύπαρξης δεσμού ομοδικίας μεταξύ τους, οφείλεται επί ποινή απαραδέκτου, παράβολο χωριστά για καθένα από τα πρόσωπα αυτά» και είχε παραπέμψει το όλο ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ωστόσο, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με τις υπ' αριθμ. 682-684/2019 αποφάσεις της, έκρινε ότι σε περίπτωση κατάθεσης αίτησης ακύρωσης πλέον του ενός προσώπου (ομαδική αγωγή με κοινό δικόγραφο), πρέπει να καταβάλλεται ένα και μόνο παράβολο των 150 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή