Ο Μακρόν δίνει απόψε κρίσιμο ραντεβού με τους Γάλλους πολίτες

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 13:01
UPD:13:03
REUTERS/SUSANA VERA
A- A A+

Τις απαντήσεις του και κυρίως «τα πρώτα απτά μέτρα» στις ανησυχίες των πολιτών, όπως αυτές εκφράστηκαν σε περισσότερες από 10.000 συζητήσεις, οι οποίες διεξήχθησαν στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου που άνοιξε η γαλλική κυβέρνηση στον απόηχο της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», πρόκειται να ανακοινώσει απόψε ο Εμανουέλ Μακρόν από τη γαλλική τηλεόραση.  

Δύο ημέρες μετά, ο Γάλλος πρόεδρος θα δώσει μία συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συζητήσει τις αλλαγές στην πολιτική του. Πολιτικοί αναλυτές στέκονται ιδιαίτερα στη συνέντευξη Τύπου, δεδομένου ο Γάλλος πρόεδρος τις αποφεύγει από την εκλογή του, το 2017, με μοναδική εξαίρεση όταν υποδέχεται ξένους ηγέτες.

«Έχουμε αποφασίσει να μετατρέψουμε τον θυμό σε λύσεις. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στον Εθνικό Διάλογο. Τους τελευταίους μήνες, εκφράσατε τις απόψεις σας και σας ακούσαμε. Απόψε θα σας απαντήσω», υποστηρίζει ο Μακρόν απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες, σε ένα σύντομο βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο Twitter την Κυριακή.  

Ο Γάλλος πρόεδρος σήμανε την έναρξη του Εθνικού Διαλόγου στις 15 Ιανουαρίου. Επί δύο μήνες έδωσε τον λόγο στους πολίτες. Ήταν το δεύτερο σκέλος της απόκρισής του στις βίαιες διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», οι οποίες προκάλεσαν τη μεγαλύτερη κρίση στη θητεία του.

Από τα μέσα Νοεμβρίου – και κάθε Σαββατοκύριακο – διαδηλωτές ξεχύνοντας στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων της γαλλικής επικράτειας, εκφράζοντας αρχικά την οργή τους για την αύξηση των φόρων και στη συνέχεια τη γενικότερη δυσαρέσκειά τους στη διακυβέρνηση του Μακρόν.

Ο Εθνικός Διάλογος ήταν η δεύτερη μεγάλη υπόσχεση που έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μία προσπάθεια να καταλαγιάσει αυτήν την οργή. Σε μία πρώτη φάση, ο Γάλλος πρόεδρος απέσυρε την επίμαχη αύξηση στα καύσιμα και δεσμεύτηκε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και μία σειρά άλλες φοροελαυρύνσεις, με αποτέλεσμα σταδιακά το κίνημα τον «κίτρινων γιλέκων» να αποδυναμωθεί.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή