Ισπανικές εκλογές: Προηγούνται οι Σοσιαλιστές, αλλά χωρίς πλειοψηφία

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 10:52
UPD:10:59
REUTERS/SUSANA VERA
A- A A+

Οι Σοσιαλιστές εξακολουθούν να προηγούνται στην πρόθεση ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 28ης Απριλίου στην Ισπανία, αν και δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με  δημοσκόπηση του GAD3 για λογαριασμό της ισπανικής εφημερίδας ABC.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ φαίνεται ότι εξασφαλίζει από 135 έως 137 έδρες και ποσοστό 30,9%, δείχνει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.000 ανθρώπων μεταξύ της 8ης και της 9ης Απριλίου.

Οι έδρες αυτές υπολείπονται των 176 που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ το ποσοστό του μειώθηκε ελαφρά σε σχέση με αυτό που λάμβανε σε δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στις 8 Απριλίου.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) εξασφαλίζει από 85 έως 91 έδρες και ποσοστό 21,3%, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, σημειώνοντας μικρή άνοδο από την προηγούμενη, ενώ το φιλικό προς τις αγορές Ciudadanos λαμβάνει 43 έως 46 έδρες και ποσοστό 13,5% καιτο ακροδεξιό Vox 25 έως 29 έδρες και 11,2%, αυξάνοντας επίσης τα ποσοστά του από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Το Podemos φαίνεται να εξασφαλίζει 29 έως 30 έδρες και ποσοστό 12,0%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ένας τρικομματικός συνασπισμός ανάμεσα στους συντηρητικούς εξακολουθεί να μη συγκεντρώνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμη και αν ισχύσει το καλύτερο σενάριο όσον αφορά τα αποτελέσματά τους, ενώ και οι Σοσιαλιστές θα χρειαστεί να αναζητήσουν συμμαχίες με άλλα κόμματα αν θέλουν να εξασφαλίσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυβερνήσουν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή