Ξανά στο σκοτάδι η Βενεζουέλα

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 10:14
UPD:10:22
EPA/MIGUEL GUTIERREZ
A- A A+

Μεγάλο μέρος της Βενεζουέλας, και βεβαίως το Καράκας, βυθίστηκε για μία ακόμη φορά στο σκοτάδι, εξαιτίας νέου μπλακάουτ τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βλάβη σε διάστημα μίας βδομάδας, το οποίο έπληξε τουλάχιστον 20 από τις 23 πολιτείες της Βενεζουέλας.

Επισήμως, ούτε η κυβέρνηση ούτε η εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Corpoelec έχουν δώσει εξηγήσεις για το νέο μπλακάουτ.

Από τη μεγαλύτερη βλάβη φέτος, στις 7 Μαρτίου, κατά την οποία σχεδόν ολόκληρη η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι επί πέντε ημέρες, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώνονται σποραδικά και επηρεάζουν επίσης το δίκτυο υδροδότησης, τις συγκοινωνίες, το Διαδίκτυο και το δίκτυο τηλεφωνίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αποδίδει τα μπλακάουτ σε «ηλεκτρομαγνητικές, φυσικές και διαδικτυακές επιθέσεις» εναντίον του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Γκούρι, που παράγει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας. Ο Μαδούρο βλέπει πάντα τις ΗΠΑ πίσω από αυτά τα μπλακάουτ, υποστηρίζοντας ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνησή του.

Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης ωστόσο είναι σύνηθες φαινόμενο στη Βενεζουέλα, με την αντιπολίτευση και εμπειρογνώμονες να κατηγορούν τις εγκαταλελειμμένες τεχνικές εγκαταστάσεις, αναφέρει η «Monde».

Το νέο μπλακάουτ σημειώνεται ενόσω ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηχθείς πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό καλούσε σήμερα τους πολίτες σε νέες διαδηλώσεις για τις τεράστιες δυσλειτουργίες στις δημόσιες υπηρεσίες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή