Το ΓΕΕΘΑ αναμένει τις ΗΠΑ για τα F- 35

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 20:23
UPD:20:27
REUTERS/Axel Schmidt
A- A A+

Με το βλέμμα στραμμένο στα αεροσκάφη F- 35 το ΓΕΕΘΑ προχωράει στο σχεδιασμό για την αναβάθμιση των MIRAGE - 2000 και MIRAGE 2000 - 5, καθώς και των αεροσκαφών F-16, αναμένοντας τη μελέτη της αμερικανικής πλευράς.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο προμήθειας αεροσκαφών F-35 και μάλιστα αναμένει τη μελέτη της αμερικανικής πλευράς για τον τρόπο προσαρμογής του συγκεκριμένου συστήματος στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει τοποθέτηση της, καθώς πρόκειται για τελείως διαφορετικό οπλικό σύστημα που αλλάζει δραστικά τη φιλοσοφία των συμβατικών επιχειρήσεων.

«Στην παρούσα περίοδο το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι το μοναδικό των δυνατοτήτων του», αναφέρθηκε η ίδια πηγή η οποία δεν απέκλεισε την πιθανότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς άλλου αεροσκάφους 5ης γενιάς εφόσον υπάρξει και  «όχι 4,5 ή 3,5 γενιάς», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Σήμερα η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε τους στρατιωτικές συντάκτες για τις δράσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και την ευελιξία στην οργανωτική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και έγινε γνωστό ότι: 

-Με την παραλαβή του τελευταίου Σινούκ ολοκληρώνεται η σχετική συμφωνία.

-Το καλοκαίρι αναμένεται η παραλαβή των ελικοπτέρων Kiowa

-Στις αρχές Μαΐου προσδοκάται να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MIRAGE-2000 και MIRAGE 2000-5. Η διαδικασία έχει συναντήσει τεχνικά και νομικά ζητήματα. Σημειώνεται, όπως ενημερώνει το ΓΕΕΘΑ, ότι τα ελληνικά Μιράζ έχουν πλησιάσει σε τέτοια όρια ωρών πτήσεως που απαιτείται νέα βιβλιογραφία από την κατασκευάστρια εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό κονδύλι υπάρχει από το 2014.

-Η προώθηση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO-200 και η σταδιακή αντικατάσταση των φρεγατών τύπου S

-Στις αρχές Μαΐου θα γίνει η πρώτη πτήση και παραλαβή αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό πρόγραμμα καθώς οι στρατηγικές πληροφορίες του θα αποφέρουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα τόσο επ ωφελεία των εθνικών αναγκών όσο και ολοκλήρου του ΝΑΤΟ. Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα με τον εκσυγχρονισμό στον οποίο υποβάλλεται μπορεί να ενεργεί σε βάθος 25-30 ετών. Το θέμα δεν είναι παλαιότητας του αεροσκάφους αλλά υποστήριξης και συντήρησης.

-Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν η διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των 84 αεροσκαφών F-16

-Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες για την πώληση των αεροσκαφών F-16 block 30 με την Κροατία να είναι μία από τις υποψήφιες χώρες.

-Το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών C-130 παρουσίασε καθυστερήσεις, ενώ σε υψηλή προτεραιότητα είναι η υποστήριξη των ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα

Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η διαδικασία προσαρμογής έχει ξεκινήσει με την άφιξη αντιπροσωπείας στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα για μία πρώτη καταγραφή των δεδομένων, ενώ από ελληνικής πλευράς προωθούνται ενέργειες για την ένταξη στρατιωτικών της γειτονικής χώρας σε σχολεία νατοϊκού επιπέδου στην Ελλάδα - αρχής γενομένης από τα σχολεία των ειδικών δυνάμεων - καθώς και στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης στο Κιλκίς στο οποίο στην παρούσα φάση εκπαιδεύονται παρατηρητές του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας θα υπάρχουν εκατέρωθεν επισκέψεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Η ίδια ανώτατη πηγή διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα οπλικών συστημάτων.

Τέλος, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ ξεκαθάρισε ότι «δεν διεκδικούμε τίποτε αλλά δεν παραχωρούμε τίποτε» και προέτρεψε εκ νέου στον σεβασμό των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν προς όφελος των λαών.

naftemporiki με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή