Brexit: Θα ξεθωριάσουν οι «κόκκινες γραμμές» πριν λυγίσουν τα κόμματα;

Κυριακή, 07 Απριλίου 2019 15:15
UPD:21:31
REUTERS/KEVIN COOMBS
A- A A+

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr 

Ο χρόνος μετράει συνεχώς αντίστροφα, αλλά και διαρκώς ανανεώνεται για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προθεσμίες ορίζονται για να παραταθούν και οι προειδοποιήσεις δίνουν και παίρνουν. Τρία χρόνια μετά την κάλπη που έδειξε «Leave» (αποχώρηση) οι Βρετανοί είναι ακόμη για τα καλά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχουν βρει τον δρόμο προς την πόρτα της εξόδου. Μένουν έτσι δύο ενδεχόμενα ανοιχτά, που η κυβέρνηση δεν θέλει καθόλου να σκέφτεται: άτακτο Brexit και ακύρωση του Brexit. 

Εάν η Τερέζα Μέι θέλει, όπως διαμηνύει ξανά και ξανά, να αποφύγει τα δύο παραπάνω ενδεχόμενα και να «τιμήσει» τη λαϊκή εντολή του 2016, θα πρέπει να επιδιώξει συμβιβασμό με τους Εργατικούς. Αυτό δεν είναι δυνατόν παρά μόνο εάν αφήσει τις έως τώρα κόκκινες γραμμές να ξεθωριάσουν. Με τους αντάρτες του κόμματός της να επιδιώκουν ένα σκληρό Brexit και το DUP να θέλει πλήρη ανατροπή των διατάξεων για το ιρλανδικό backstop, οι μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκριθεί μία συμφωνία στη βρετανική Βουλή εγκαίρως είναι μέσω ενός συμβιβασμόυ με τους Εργατικούς. 

Το κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει απογοητευμένο από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής και υποστηρίζει ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί από τις «κόκκινες γραμμές» της. Η ίδια η Μέι προειδοποιεί πως όσο καθυστερούν τα δύο κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος τoυ άτακτου Brexit.

EURONEWS

Οι τελευταίες πληροφορίες την θέλουν να ετοιμάζεται όντως να κάνει ένα βήμα πίσω, αν και δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό αυτό θα είναι αρκετό.  Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Times θα προτείνει την ψήφιση νόμου για έναν τελωνειακό διακανονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο εάν αυτός ο διακανονισμός θα είναι η τελωνειακή ένωση που ζητούν οι Εργατικοί στο δικό τους εναλλακτικό σχέδιο για μία στενή οικονομική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση από αυτή. 

Θα πρέπει σίγουρα και ο Κόμπιν, που εγκαλεί ουσιαστικά την κυβέρνηση για αδυναμία υποχωρήσεων και απουσία πραγματικής διάθεσης συμβιβασμού, είτε να αφήσει και τις δικές του κόκκινες γραμμές να ξεθωριάσουν είτε να πιέσει περισσότερο προς την κατεύθυνση της κάλπης. Ο ίδιος θέλει κάλπες γενικών εκλογών και η πρόωρη διεξαγωγή τους παραμένει ένα πολύ υψηλό ενδεχόμενο. Το κόμμα του είναι διχασμένο ως προς τις άλλες κάλπες: εκείνες ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Ολοένα και περισσότεροι πάντως πιστεύουν πως ακόμη και εάν υπάρξει νέα συμφωνία, αυτή δεν μπορεί να περάσει μόνο από τη Βουλή, αλλά θα πρέπει να λάβει την έγκριση των πολιτών, που πριν από τρία χρόνια είχαν εντελώς διαφορετικά δεδομένα μπροστά τους όταν ψήφιζαν. 

Όσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις είτε από τη Βουλή είτε από τους πολίτες τόσο εντείνονται  ο διχασμός και οι πιέσεις στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων. Πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν πως εάν δεν ξεθωριάσουν άμεσα οι κόκκινες γραμμές, θα λυγίσουν πολύ γρήγορα οι παραδοσιακές δυνάμεις της βρετανικής πολιτικής σκηνής. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή