Δαμασκός εναντίον Τραμπ για τα Υψίπεδα του Γκολάν

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 09:21
UPD:15:39
REUTERS/BAZ RATNER
A- A A+

Την έντονη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Συρία για τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ περί αναγνώρισης της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των Υψωμάτων Γκολάν, κάνοντας λόγο για δήλωση «ανεύθυνη», η οποία δείχνει περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο και βεβαίως «τυφλή μεροληψία των ΗΠΑ» απέναντι στο Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση, η μεροληψία αυτή δεν αλλάζει «την πραγματικότητα, ότι το Γκολάν ήταν και θα παραμείνει συριακό, αραβικό», τόνισε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, σε ανακοίνωσε που μεταδόθηκε από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων.

«Η Συρία είναι πιο αποφασισμένη να απελευθερώσει αυτό το πολύτιμο κομμάτι της συριακής, εθνικής γης μέσω όλων των διαθέσιμων μέσων», τόνισε η πηγή αυτή.

EURONEWS

Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε τα Υψώματα του Γκολάν το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών. Ο Νετανιάχου έχει ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ να αναγνωρίσει την προσάρτηση και μίλησε γι’ αυτήν την πιθανότητα κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τον Φεβρουάριο του 2017.

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη». Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή