Παναθηναϊκός: «Κακώς διακόπηκε το ντέρμπι. Δεν ήταν φίλαθλοί μας, αλλά... μπαχαλάκηδες»

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 14:36
UPD:14:41
INTIME SPORTS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+

Το ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων, που διακόπηκε την περασμένη Κυριακή στο 70ό λεπτό, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής της Super League.

Στη διάρκεια της απολογίας του ο Παναθηναϊκός υποστήριξε ότι το ματς με τον Ολυμπιακό κακώς διακόπηκε, ενώ από την πλευρά τους οι «ερυθρόλευκοι» συντάχθηκαν με την απόφαση του Γερμανού ρέφερι, Μάρκο Φριτς, να μην συνεχιστεί η αναμέτρηση λόγω των επεισοδίων που είχαν προηγηθεί.

Η νέα «σύγκρουση» των ανθρώπων των «αιωνίων» αντιπάλων ήταν αναμενόμενη ενώπιον του πειθαρχικού οργάνου της διοργανώτριας αρχής. Οι εκπρόσωποι του «τριφυλλιού» επισήμαναν ότι ο διαιτητής δεν τήρησε τον κανονισμό να διακόψει οριστικά το παιχνίδι πριν τη συμπλήρωση των 60 λεπτών (από την προσωρινή διακοπή) που ορίζει ο Πειθαρχικός Κώδικας.

Επίσης υποστήριξαν πως αυτοί που έκαναν τα επεισόδια δεν ήταν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, αλλά... μπαχαλάκηδες, που βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να συγκρουστούν με την αστυνομία. 

Εντός της ημέρας ή, αύριο η απόφαση του αθλητικού δικαστή.

Οι διάλογοι στην αίθουσα όπου εξελίχθηκε η ακροαματική διαδικασία:

Η θέση των εκπροσώπων του Παναθηναϊκού ήταν η ακόλουθη: 

«Εγιναν γεγονότα που δεν τιμούν την ομάδα μας. Τα καταδικάσαμε, θεωρούμε ότι δεν είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη αλλά υπάρχει η αντικειμενική ευθύνη των κανονισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του Τριφυλλιού, Άλκης Παπαντωνίου και πρόσθεσε αναφορικά με την είσοδο οπαδών στο εν γένει χώρο του γηπέδου: «Ελαβα χώρα με τρόπο που δεν τιμά την ομάδα μας. Κατά την είσοδο στο πέμπτο λεπτό δεν έγινε καμία βιαιοπραγία, καλό θα ήταν να εκτιμηθεί αυτό. Υπάρχουν σφάλματα από την Αστυνομία. Είχε ζητηθεί διμοιρία πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού, δεν υπήρχε λόγω ασυνενοησίας. Το ΟΑΚΑ είναι πολύ δύσκολο στάδιο. Εχει ειδικότερες συνθήκες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν καλύτερα πρωτίστως από την Αστυνομία. Υπάρχει μια ομάδα ατόμων που βγαίνουν έξω για να συγκροστούν με δυνάμεις. Θεωρούμε ότι δεν είναι φίλαθλοι, βρίσκουν αφορμή και σε κάποια τέτοια ματς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να συγκροτούν με την αστυνομία. Είναι οι λεγόμενοι μπαχαλάκηδες». 

«Η Αστυνομία εγγυήθηκε για την ασφάλεια του αγώνα»

Συνεχίζοντας ο κ.Παπαντωνίου υποστήριξε πως: «Εκκενώθηκε το γήπεδο χωρίς να υπάρχει διαταγή, θέλω να υπολογιστεί αυτό. Δεν το ζήτησε ποτέ ο διαιτητής. Αποδεχόμαστε τα επεισόδια έξω από το γήπεδο, με τα ελαφρυντικά που είπαμε προηγουμένως. Μεταφέρθηκαν 3000 άτομα σε άλλη κερκίδα, 15 πήγαν προς το γήπεδο όπου όμως, συγκρατήθηκαν από ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Τους συγκράτησαν έξω από τις πινακίδες. Κατά τη διάρκεια της διακοπής κάναμε το παν για να συνεχιστεί κανονικά ο αγώνας. Οι θύρες εκκενώθηκαν. Η αστυνομία ρωτήθηκε αν εγγυάται τη συνέχιση, είπε ναι, ότι εγγυάται τη συνέχιση, και τη λήξη του αγώνα με ασφάλεια. Φαινότανε ότι οι κερκίδες, ο αγωνιστικός χώρος και η ατμόσφαιρα είχε καθαρίσει». 

Μιλώντας στη συνέχεια για την απόφαση του διαιτητή να διακόψει το ματς, ο νομικός εκπρόσωπος της "πράσινης" ΠΑΕ είπε: «Η διακοπή έγινε 20.44. Ο διαιτητής όταν βγήκε φάνηκε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας, τελικά το διέκοψε 33 λεπτά μετά τη διακοπή του. Πρέπει να εξαντλούνται τα περιθώρια, για να τελειώνουν τα παιχνιδια». 

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο αθλητικός δικαστής, κ.Μάρκου: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με την ένσταση του λέει, ότι ο αγώνας μπορεί να διακόπτεται και αμέσως, σύμφωνα με την κρίση του διαιτητή και να μην περιμένει μία ώρα», για να του απαντήσει ο δικηγόρος του Παναθηναϊκού: 

«Το Παναχαϊκή-Ολυμπιακός συνεχίστηκε παρά τη διακοπή»

«Ο διαιτητής οφείλει να ακολουθεί τον κανονισμό και να περιμένει μία ώρα. Δεν ακολούθησε τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο, για μία ώρα. Εχουμε την έντονη μυρωδιά από το 33ο λεπτό. Το ΟΑΚΑ είναι αχανές στάδιο, σχεδόν πάντα φυσάει και σημειώνουμε αποφάσεις όπως το Παναχαϊκή - Ολυμπιακός όπου ο αγώνας διεκόπη προσωρινά για δακρυγόνα αλλά το παιχνίδι δεν διεκόπη, συνεχίστηκε κανονικά. Στο Παναχαϊκή - Ολυμπιακός η χρήση δακρυγόνων ήταν εκτεταμένη. Μπορούσε να συνεχιστεί. Δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια. Οφειλε να περιμένει μία ώρα. Θεωρούμε ότι ο διαιτητής με δεδομένο και με διαφορετικό δίκαιο ποδοσφαιρικό που υπάρχει στη Γερμανία, έσφαλε και διέκοψε αντικανονικά τον αγώνα», με τον αθλητικό δικαστή να του απαντάει: 

«Ναι αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση εχουν εξειδικευτεί. Οι 200 οπαδοί στο τέλος, ήταν στα επίσημα, όχι στις κερκίδες που έγιναν τα επεισόδια»σημειώνει ο κ. Μπουτσικάρης, δικηγόρος του Παναθηναϊκού. 

«Οι αποδοκιμασίες ήταν προς τον Καραπαπά που έστελνε φιλάκια»!

Συνεχίζοντας ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης επισήμανε ότι: «Οι αποδοκιμασίες δεν ήταν προς το διαιτητή σε καμία περίπτωση, προς τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Ολυμπιακού ήταν που είχε προκλητική συμπεριφορά, έστελνε φιλακια. Η Ασφάλεια ηταν εντάξει, η αστυνομία το είπε αυτό. Είχε γίνει εκκένωση. Αν και δεν ζητήθηκε. Με έκπληξη είδαμε πρόσθετη παρέμβαση Ολυμπιακού. Μετα το τέλος του αγώνα έλεγαν ότι δεν είχαν πρόβλημα να συνεχιστεί ο αγώνας και βλέπουμε τώρα μία πρόσθετη παρέμβαση 25 σελίδες για να μη συνεχιστεί ο αγωνας. Η ατμόσφαιρα ηταν καθαρή, πήγε και έλεγξε τα δίχτυα, γιατί πήγε να το κανει;».

Ολυμπιακός: «Δεν επιτρέπεται να ελεγχθεί η κρίση του διαιτητή»

Απαντώντας ο δικηγόρος του Ολυμπιακού, κ.Χατζησαββάογλου, τόνισε για τον διαιτητή ότι: «Δεν πήγε να δει τα δίχτυα, τις κερκίδες πίσω από τα δίχτυα πήγε να δει. Κανονιστικά, ανεξαρτητα από τα θέλω μας, δεν επιτρέπεται να ελεγχθεί η κρίση του διαιτητή, ως προς το αν ήταν ασφαλής η συνεχίση του αγώνα. Ο νομοθέτης δεν θέτει ένα διάστημα που οφείλει να αναμένει ο διαιτητής προτού πάρει την απόφαση. Αναφέρει το ανώτατο όριο μετά το οποίο δεν μπορεί να αναμένει. Κατ εμάς, τη στιγμή που θα αποφασιστεί προσωρινή διακοπή, αμέσως αν κρίνει ο διαιτητής, έχει δικαίωμα να διακόψει». 

Δικαστής: «Και γιατί δεν το διακόπτει αμέσως;»

Δικηγόρος Ολυμπιακού: «Αφού ο κανονισμός μου επιτρέπει να κάτσω λίγο ακόμα, να το ελεγξω για λίγο. Αν είχαμε πυροβολισμούς, θα έπρεπε να περίμενε μία ώρα; Ο κανονισμός λέει ότι σου δίνει μία ώρα, αν κρίνεις ότι χρειάζεται να περιμένεις. Οποτεδήποτε και να κρίνεις εντός της μίας ώρας, έχεις δικαίωμα ανέλεγχτα να αποφασίσεις για τη διακοπή. Και ας είναι ένα δευτερόλεπτο μετά τη διακοπή. Οποτεδήποτε... Το νόημα είναι ότι αν βγεις στα 60 λεπτά, ακόμη και αν κρίνεις ότι μετά από πέντε λεπτά, όλα τα είναι "οκ", δεν μπορείς να περιμένεις τα πέντε λεπτά. Αν ήθελε ο νομοθετης να περιμενεις μια ωρα, θα το εγραφε... Για εμάς κύριε πρόεδρε, απόλυτος κυρίαρχος ο διαιτητής, ανέλεγχτη η κρίση του και πώς θα μπορούσε από το νομοθέτη, να του λέει "Είσαι απόλυτος κυρίαρχος αλλά σε υποχρεώνω να περιμένεις μια ώρα, ο κόσμος να χαλάσει;" Το αποτέλεσμα ποιο είναι, τι μάθαμε; Μετά την οριστική διακοπή οι αστυνομικοί πήγαν για καφέ, ή έξω υπήρχε πόλεμος; Και από που ξεκινησε, από μέσα»!

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικές Μεταδόσεις