Ολλανδία: Ήττα του Ρούτε στη Γερουσία από το λαϊκιστικό FvD

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 14:23
UPD:14:25
EPA/LEX VAN LIESHOUT
A- A A+

Τέλος στην πλειοψηφία του κεντροδεξιού συνασπισμού του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στη Γερουσία έβαλε το αποτέλεσμα των χθεσινών περιφερειακών εκλογών στην Ολλανδία. Μεγάλος νικητής  αναδείχτηκε το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD), το οποίο εξασφάλισε τις ίδιες έδρες με το κόμμα του Ρούτε.

Με το 94% των ψήφων καταμετρημένων, το Φόρουμ για τη Δημοκρατία εκτιμάται ότι συγκέντρωσε τις περισσότερους ψήφους. Το συγκεκριμένο κόμμα δεν κατείχε καμία έδρα στις 75 συνολικά που έχει το σώμα. Τώρα εκτιμάται ότι θα κατέχει 12.

Πρακτικά, για τον Ρούτε το χθεσινό αποτέλεσμα σημαίνει ότι θα χρειαστεί τη στήριξη και άλλων κομμάτων, εκτός του συνασπισμού, προκειμένου να μπορεί να περνάει νομοσχέδια.

«Η αλαζονεία και η ηλιθιότητα» των κυβερνώντων κομμάτων «τιμωρήθηκαν», υπογράμμισε ο Τιερί Μποντέ, επικεφαλής του FvD μετά την ανακοίνωσε των πρώτων αποτελεσμάτων.

Ο 36χρονος Μποντέ έχει γίνει γνωστός εξαιτίας των αμφιλεγόμενων δηλώσεών του, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, την ισότητα των δύο φύλων, αλλά και την οικολογική μετάβαση, η οποία «δεν βοηθά καθόλου τον πλανήτη και κοστίζει πάρα πολλά χρήματα». Έχει μεταξύ άλλων υποστηρίξει πως «οι γυναίκες είναι λιγότερο φιλόδοξες» και «διακρίνονται λιγότερο επαγγελματικά».

Ο Μποντέ ήταν ο μοναδικός πολιτικός ο οποίος δεν ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία του μετά την επίθεση στο μετρό της Ουτρέχτης, εκμεταλλευόμενος το γεγονός για να κατηγορήσει εκ νέου τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Κατά την επίθεση, για την οποία δεν έχει ακόμη αποκλειστεί το κίνητρο της τρομοκρατίας, έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Ο Ρούτε από την πλευρά του σχολίασε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι πρέπει να γίνει ομαδική δουλειά, εξηγώντας ότι στο κυβερνητικό έργο θα πρέπει πλέον να συνδράμουν και άλλα κόμματα. «Πρέπει να κουβεντιάσουμε με τα άλλα κόμματα ούτως ώστε να συνεχίσουμε κυβερνάμε αυτή χώρα καλά», τόνισε στους υποστηρικτές του.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή