Μέτρα για το ενδεχόμενο άτακτου Brexit υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 15:53
UPD:15:56
REUTERS/VINCENT KESSLER
A- A A+

Πλήρως προετοιμασμένη για το χειρότερο δυνατό σενάριο στο Brexit, δηλαδή αυτό μίας εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, θέλει να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα, Τετάρτη, μέτρα για τα ταξίδια, τις μεταφορές, το Erasmus, την κοινωνική ασφάλιση και την αλιεία.  Στόχος να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα και η αναταραχή, που προβλέπεται να επικρατήσει σε μία τέτοια περίπτωση. 

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν εξομοιώνουν τα οφέλη της ιδιότητας του κράτους μέλους ή της προτεινόμενης μεταβατικής συμφωνίας. Έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια και υιοθετούνται μονομερώς από την ΕΕ, ενώ κάποια από αυτά προωθούνται υπό την προϋπόθεση ότι η Βρετανία θα υιοθετήσει παρόμοια στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας.

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε ουσιαστικά τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίπτωση του no deal. Μεταξύ άλλων αυτές προβλέπουν νομικές δικλείδες για τους σπουδαστές και καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus στη Βρετανία και αυτούς που προέρχονται από αυτό, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητές τους. Προβλέπεται επίσης η συνέχιση της χρηματοδότησης των διασυνοριακών και διακοινοτικών προγραμμάτων στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και η διατήρηση βασικών υπηρεσιών αεροπορικών και οδικών μεταφορών ανθρώπων και αγαθών μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Θα πρέπει ακόμη να επιτραπεί σε αλιευτικά της ΕΕ και της Βρετανίας να συνεχίσουν προσωρινά να δραστηριοποιούνται σε ύδατα και των δύο πλευρών.

EURONEWS

Αναλυτικά τα νομοθετικά μέτρα-δικλείδες ασφαλείας που υιοθετήθηκαν είναι:

  • Συνέχιση του Ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνοχής και συνεργασίας (PEACE IV) μεταξύ της Ιρλανδίας, της Βορείου Ιρλανδίας και της Σκωτίας.

Yπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του το Λονδίνο ανακοίνωσε σήμερα πως σε περίπτωση μίας άτακτης εξόδου, θα επιτρέψει στο 87% των προίόντων από το εξωτερικό να εισέρχονται σε βρετανικό έδαφος χωρίς δασμούς. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή