Μέρκελ: Εφικτή η αναβολή του Brexit, αλλά τα περιθώρια έχουν στενέψει

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 15:27
UPD:15:52
REUTERS/ANNEGRET HILSE
A- A A+

Πιο διαλλακτική συγκριτικά με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σήμερα, στον απόηχο της χθεσινής καταψήφισης της συμφωνίας για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο. Αισιόδοξη μεν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα δώσουν το «πράσινο φως» για μία παράταση του Άρθρου 50, η Μέρκελ αναγνώρισε σε κάθε περίπτωση ότι οι επιλογές πλέον για τη Βρετανία έχουν στενέψει.  

«Δεν έχουμε εγκαταλείψει τον στόχο μιας συντεταγμένης εξόδου, αλλά τα χθεσινά γεγονότα σημαίνουν ότι οι επιλογές έχουν στενέψει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα είναι σε θέση να πει πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μόνο μετά τις επόμενες ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Παραμένει, και θέλω να το πω σήμερα, ότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον να πετύχουμε μια συντεταγμένη έξοδο», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την επίσκεψη του ομολόγου της από το Λάος.

Κοινοτητές πηγές δήλωσαν ωστόσο στην «Guardian» ότι η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμά ότι μία αναβολή του Brexit έως τα τέλη του Ιουνίου είναι εφικτή.

Σαφώς πιο αρνητικός στην αναβολή του εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. εμφανίστηκε ο συντονιστής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφστατ. H E.E. θα πρέπει να απορρίψει αίτημα της Βρετανίας για αναβολή «έστω και για 24 ώρες», εκτός εάν οι Βρετανοί βουλευτές συσπειρωθούν γύρω από έναν σαφή στόχο για το τι θέλουν να επιτύχουν, δήλωσε ο Φερχόφστατ.

EURONEWS

Η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ, κυρίως λόγω της αντίστασης που πρόβαλαν οι ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι στο τροποποιημένο κείμενο το οποίο προέκυψε από τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με την Ε.Ε.

Απόψε το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει εκ νέου εάν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. με συμφωνία ή χωρίς. Εφόσον οι βουλευτές απορρίψουν το ενδεχόμενο της άτακτης εξόδου, αύριο θα ψηφίσουν ξανά για την προοπτική μίας μικρής παράτασης του Άρθρου 50.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή