Η Ε.Ε. καταγγέλλει την καταδίκη της Ιρανής ακτιβίστριας Σοτουντέχ

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 16:15
UPD:16:53
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
A- A A+

Την καταδίκη της Ιρανής δικηγόρου και υπέρμαχου των ανθρώπινων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ σε «τουλάχιστον επτά χρόνια φυλακή» κατήγγειλε σήμερα η Ε.Ε. και ζήτησε να «επανεξεταστεί αμέσως» η ποινή της. Νωρίτερα, ο σύζυγός της είχε ανακοινώσει μέσω Facebook ότι η Σοτουντέχ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 38 ετών και 148 βουρδουλιές.

Η καταδίκη της Νασρίν Σοτουντέχ είναι μια «ανησυχητική εξέλιξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η κυρία Σοτουντέχ, η οποία τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Ζαχάροφ, καταδικάσθηκε στο τέλος μιας δίκης που διεξήχθη ερήμην της και κατά την οποία σημειώθηκε και αριθμός άλλων παραβιάσεων του δικαιώματος σε μια τακτική διαδικασία», τονίζει η Μογκερίνι.

«Η Ε.Ε. αναμένει να επενεξετασθεί αμέσως η καταδίκη της, καθώς και η καταδίκη του συζύγου της, του Ρεζά Χαντάν, ο οποίος καταδικάσθηκε τον Ιανουάριο 2019 σε κάθειρξη έξι ετών», προσθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει επίσης από το Ιράν να προστατεύσει το δικαίωμα του Χαντάν και της Σοτουντέχ να ασκήσουν έφεση κατά της καταδίκης τους.

Η Ε.Ε. υπενθύμισε στην Τεχεράνη πως «το δικαίωμα να διαδηλώνει κάποιος ειρηνικά, καθώς και το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του με μη βίαιο τρόπο, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του διεθνούς Συμφώνου που αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα του πολίτη και στο οποίο συμμετέχει το Ιράν».

Διάσημη αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Σοτουντέχ είναι φυλακισμένη στην Τεχεράνη. «Η Νασρίν Σοτουντέχ καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για συνωμοσία κατά του συστήματος και σε φυλάκιση δύο ετών για εξύβριση του (ανώτατου) ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ο δικαστής Μοχαμάντ Μογισέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή