Βύθιση αλιευτικού του από κινεζικό σκάφος καταγγέλλει το Βιετνάμ

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 09:01
UPD:09:05
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ κατήγγειλε σήμερα ότι κινεζικό σκάφος διεμβόλισε και βύθισε βιετναμικό αλιευτικό σε διαφιλονικούμενα ύδατα, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σύμφωνα με την εθνική επιτροπή αντιμετώπισης καταστροφών και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα του Βιετνάμ το αλιευτικό βρισκόταν περίπου 200 ναυτικά μίλια ανοικτά της Ντα Νανγκ, κοντά στις νησίδες Παρασέλ, όταν χτυπήθηκε από κινεζικό σκάφος. Οι πέντε Βιετναμέζοι που αποτελούσαν το πλήρωμα του αλιευτικού διασώθηκαν, κατά την ίδια πηγή.

Το μοναδικό στοιχείο που μετέδωσαν ΜΜΕ της χώρας για το κινεζικό σκάφος είναι ο αριθμός νηολογίου του. Σύμφωνα με εξειδικευμένους ιστότοπους, αυτός ανήκει σε περιπολικό του κινεζικού λιμενικού σώματος.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει καταγγείλει επανειλημμένα πως κινεζικά σκάφη επιτίθενται σε αλιευτικά της χώρας. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, πάνω από 10 αλιευτικά από το Βιετνάμ καταγγέλθηκε πως χτυπήθηκαν από κινεζικά σκάφη στη Νότια Σινική Θάλασσα, σύμφωνα με την εφημερίδα Tuổi Trẻ.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και υδάτων τα οποία διεθνώς αναγνωρίζεται πως ανήκουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Βιετνάμ, όπου κατά συνέπεια έχουν δικαίωμα να βρίσκονται μόνον αλιείς από τη χώρα αυτή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή