Εσθονία: Νίκη της κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές - Μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς

Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 07:01
UPD:10:40
REUTERS/INTS KALNINS
A- A A+

Η «Μεταρρύθμιση», το μεγαλύτερο φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα της Εσθονίας, που μέχρι χθες βρισκόταν στην αντιπολίτευση, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, που σημαδεύτηκαν από τη μεγάλη άνοδο της άκρας δεξιάς.

Η αρχηγός της «Μεταρρύθμισης», Κάγια Κάλας, οδεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί πρωθυπουργός της Εσθονίας, καθώς το κόμμα της συγκέντρωσε το 28,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, όπως δημοσιοποιήθηκαν από την εκλογική επιτροπή.

Το κεντροαριστερό κόμμα του Κέντρου υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γιούρι Ράτας συγκέντρωσε το 23% των ψήφων και κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

EURONEWS

Το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα EKRE, διπλασίασε το ποσοστό του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, εκμεταλλευόμενο το κλίμα δυσαρέσκειας στις αγροτικές περιοχές, στις επαρχίες. Συγκεκριμένα, το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει το 17,8% των ψήφων. Η ένταξή του ωστόσο στον προσεχή κυβερνητικό συνασπισμό θεωρείται απίθαν, καθώς οι υπόλοιπες πολιτικές παρατάξεις ξεκαθαρίζουν πως δεν προτίθενται να συνεργαστούν μαζί του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή