Το Πακιστάν κατέρριψε δύο ινδικά μαχητικά στο Κασμίρ

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 08:51
UPD:13:12
REUTERS/AKHTAR SOOMRO
A- A A+

Δύο ινδικά μαχητικά υποστηρίζει ότι κατέρριψε το Πακιστάν, στον εναέριο χώρο του στο Κασμίρ, μία ημέρα αφότου η Ινδία είχε ανακοινώσει από την πλευρά της ότι διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα σε «τρομοκρατικά στρατόπεδα» στη γειτονική χώρα.

Σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο κρατών, το Πακιστάν ανακοίνωσε επίσης ότι συνέλαβε και τους δύο πιλότους, εκ των οποίων ο ένας έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο. Αργότερα, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε επίσης ότι το Πακιστάν θα κλείσει τον εναέριο χώρο του μέχρι νεωτέρας». 

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς η Ινδία υποστηρίζει ότι αντέδρασε στην επίθεση του Πακιστάν καταρρίπτοντας και εκείνη ένα πακιστανικό αεροσκάφος στο Κασμίρ.

«Στρατιώτες στο έδαφος είδαν το πακιστανικό αεροσκάφος να πέφτει από τον ουρανό στην πακιστανική πλευρά. Σε αυτή την επιχείρηση δυστυχώς χάσαμε ένα Mig-21. Ο πιλότος χάθηκε στη μάχη. Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι τον κρατά. Ελέγχουμε τις πληροφορίες», δήλωσε ο Ραβίς Κουμάρ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας. Το Πακιστάν δεν έχει σχολιάσει τίποτα επί τούτου.

REUTERS/DANISH ISMAIL

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πακιστανικού στρατού, τον στρατηγό Ασίφ Γκάφουρ, το ένα αεροπλάνο έπεσε σε πακιστανικό έδαφος ενώ το άλλο σε ινδικό. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, σύμφωνα με τον Γκάφουρ, το Πακιστάν «δεν επιθυμεί να πάει σε πόλεμο» με την Ινδία. 

«Θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση. Δεν επιθυμούμε να πάμε σε πόλεμο», διαβεβαίωσε ο στρατηγός επισημαίνοντας όμως ότι το Πακιστάν «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να απαντήσει στη χθεσινή επίθεση της Ινδίας στο έδαφός του. Τα πακιστανικά αεροσκάφη επέλεξαν έξι στόχους προκειμένου να δείξουν την ικανότητά τους να πλήξουν σημαντικές εγκαταστάσεις, όμως σκοπίμως απέφυγαν να προκαλέσουν ζημιές.

Οι σχέσεις των χωρών δοκιμάζονται έπειτα και από την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ, στις 14η Φεβρουαρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότερα από 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

EURONEWS

Οι ινδικές επιδρομές είχαν στόχο το στρατόπεδο εκπαίδευσης της ισλαμιστικής οργάνωσης η οποία ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. 

Το Πακιστάν επιχείρησε να υποβαθμίσει τις επιθέσεις υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα και τονίζοντας το έθνος «δεν πρέπει να ανησυχεί» για αυτή την ινδική ενέργεια, διότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «εντελώς έτοιμες να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια».

Ινδία και Πακιστάν διεκδικούν το Κασμίρ, αλλά έχουν υπό τον έλεγχο τους μέρη μόνο της περιοχής. Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους μετά την ανεξαρτησία από τη Βρετανία, το 1947.

Η μόνιμη ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχει οδηγήσει και τις δύο χώρες να αναπτύξουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα. Μόνιμη αιτία σύγκρουσης είναι το διαφιλονικούμενο Κασμίρ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή