Γ. Κουμουτσάκος: Ισχυρές προοπτικές για στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 23:21
UPD:23:24
INTIME NEWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+

Η χώρα μας έχει το γεωπολιτικό κεφάλαιο για να είναι και να διεκδικήσει με αξιώσεις τον ρόλο του κομβικού κράτους στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) για τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως «η Ελλάδα έχει αποκτήσει μια γεωπολιτική προστιθέμενη αξία που της δίνει τη δυνατότητα να ασκήσει ρόλο κομβικού κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Παράλληλα, αφού παρατήρησε πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ στην περιοχή, επεσήμανε ότι αυτό ανοίγει ισχυρές προοπτικές μιας ουσιαστικής σχέσης στρατηγικού χαρακτήρα της Ελλάδας -ως κομβικού κράτους στην περιοχή- και των ΗΠΑ.

Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι τόσο η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στη δύσκολη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου όσο και η διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης με τις ΗΠΑ -στην οποία ουσιαστική συμβολή μπορεί να έχει η ελληνική ομογένεια- έχουν μπροστά τους ένα θετικό μέλλον.

«Η γεωστρατηγική αξία και βαρύτητα της Ελλάδας είναι σήμερα εκ των πραγμάτων αναβαθμισμένη», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, σημειώνοντας πως πρώτη φορά λόγος για την ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ έγινε τον Μάρτιο του 2005, κατά τη διάρκεια της τότε υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «πρόθεση της ΝΔ, ως κυβέρνηση της χώρας αν αυτό θελήσει ο ελληνικός λαός, είναι να διευρύνει και να εμβαθύνει αυτή τη συνεργασία, με έμφαση στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ασφάλεια, τις επενδύσεις, την ενέργεια και την τεχνολογία, αλλά και στον πολιτισμό και τις επαφές των δύο λαών».

Παράλληλα, δήλωσε πως σε επόμενο, αλλά όχι μακρινό στάδιο, θα πρέπει να εξετασθεί η θεσμοθέτηση τακτικών συναντήσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε ένα σχήμα που να παραπέμπει στο μοντέλο των ανώτατων συμβουλίων συνεργασίας, που διατηρεί η Ελλάδα με άλλες χώρες.

Δίνοντας ένα στίγμα για το πώς αντιμετωπίζει τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, τόνισε πως στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για την εμπέδωση της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Αναφερόμενος στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως η στρατηγική συνεργασία μπορεί να επικεντρωθεί στη δυνατότητα συμμετοχής των ΗΠΑ σε περιφερειακά σχήματα, στα οποία είναι μέρος η Ελλάδα. Σημαντικός είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ο εμπλουτισμός της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή