Πομπέο: Μετρημένες οι μέρες του Νικολάς Μαδούρο

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019 17:31
UPD:22:44
REUTERS/Brendan McDermid
A- A A+

«Πλησιάζει το τέλος για τον Νικολάς Μαδούρο», τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν πλέον ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Είμαι σίγουρος πως χάρη στους Βενεζουελάνους οι ημέρες του Μαδούρο είναι μετρημένες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο ίδιος επανέλαβε τις δηλώσεις και στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, λέγοντας: «Ελπίζουμε σθεναρά πως μέσα στις επόμενες ημέρες, στις επόμενες εβδομάδες και στους επόμενους μήνες, το καθεστώς Μαδούρο θα αντιληφθεί πως ο λαός της Βενεζουέλας φρόντισε ώστε οι μέρες του να είναι μετρημένες».

Χαρακτηρίζοντας τον Νικολάς Μαδούρο «χειρότερο από τον χειρότερο τύραννο», ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε λόγο για «μερικές εκατοντάδες τόνους» τροφίμων, φαρμάκων και υγειονομικών κιτ που στάλθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα σύνορα με τη Βενεζουέλα κι εμποδίστηκαν να περάσουν στη χώρα το Σάββατο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να καταφύγει στη βία, αρνήθηκε να το αποκλείσει, όπως είναι η γραμμή που ακολουθεί η Ουάσινγκτον αφότου ξεκίνησε η κρίση. «Έχουμε πει πως όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι» είπε o Πομπέο στο Fox. «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε η δημοκρατία να επιβληθεί και να αναδειχθεί ένα καλύτερο μέλλον για τους Βενεζουελάνους» πρόσθεσε.

Την Κυριακή, ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, πρόκειται να ανακοινώσει «συγκεκριμένα μέτρα» και «σαφείς ενέργειες» για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Βενεζουέλα κατά την αυριανή συνάντησή του με ηγέτες της περιοχής, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ομάδας της Λίμα, στη Μπογκοτά της Κολομβίας.

Στο μεταξύ, η Βραζιλία καταδίκασε σήμερα τη βία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα μέσω των συνόρων, χαρακτηρίζοντάς την ως «εγκληματική ενέργεια» και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενώσει δυνάμεις για να «απελευθερώσει» το νοτιοαμερικανικό έθνος.

Την ίδια ώρα, περίπου 100 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν αυτομολήσει από χθες κι έχουν περάσει στην Κολομβία. Άλλοι δύο στρατιώτες της Εθνοφρουράς αυτομόλησαν χθες στη Βραζιλία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή