Μητσοτάκης - Καρενμπάουερ: Να βρούμε κοινές λύσεις σε ασφάλεια, μεταναστευτικό

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 11:04
UPD:11:44
INTIME NEWS/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Η ομιλία σας έδειξε ότι έχετε όραμα το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ευρώπη για να προχωρήσει μπροστά. Μερικά από τα ζητήματα που θίξατε, όπως η σύγκλιση και ο έλεγχος των συνόρων, είναι στο επίκεντρο της ατζέντας μας καθώς προχωράμε προς τις εκλογές» ανέφερε κατά τη συνάντησή του με την κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ.

A- A A+

Η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προστασία των συνόρων αποτελούν τα σημαντικότερα ζητήματα, σύμφωνα με τον  πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στο πλαίσιο της συμμετοχής του χθες στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου συναντήθηκε με την πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ- Καρενμπάουερ.

«Η ομιλία σας έδειξε ότι έχετε όραμα το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ευρώπη για να προχωρήσει μπροστά. Μερικά από τα ζητήματα που θίξατε, όπως η σύγκλιση και ο έλεγχος των συνόρων, είναι στο επίκεντρο της ατζέντας μας καθώς προχωράμε προς τις εκλογές» ανέφερε κατά τη συνάντησή του με την κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ.

«Για μας το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και η Ασφάλεια, και συγκεκριμένα η προστασία των συνόρων».

«Τα σύνορά μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι ταυτόχρονα και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ιδιαίτερα να προωθήσουμε μια αποτελεσματική ατζέντα για τη ζώνη του Σένγκεν και να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επωμίζεται το βάρος που της αναλογεί στην προστασία των κοινών συνόρων μας. Και η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων της» .
 
Από την πλευρά της η κ. Κραμπ - Καρενμπάουερ συμφώνησε απόλυτα, όπως είπε, με την ανάγκη να βρούμε μια κοινή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας και του μεταναστευτικού.

«Η Ελλάδα, μια χώρα που αποτελεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να μείνει μόνη της. Είναι ζήτημα αλληλεγγύης, όπως επίσης ζήτημα αλληλεγγύης είναι και το να στηρίξουμε την Ελλάδα μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε να κάνει τα επόμενα βήματα» υπογράμμισε και συμπλήρωσε στη δήλωσή της:

«Το επισημάνατε και ο ίδιος, πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούν να γυρίσουν όσοι έχουν φύγει από τη χώρα. Χρειάζεται μια θαρραλέα μεταρρυθμιστική ατζέντα, κάτι που επιζητούμε και στο ΕΛΚ στις επερχόμενες ευρωεκλογές».
 
Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Δυναμική ανάπτυξης

Στην ομιλία του στο δείπνο αναφέρθηκε στη δυναμική ανάπτυξης που έχει η Ελλάδα και επεσήμανε τον κίνδυνο του λαϊκισμού. Όπως είπε, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που «εξέλεξε στην εξουσία μια λαϊκίστικη κυβέρνηση, το 2015, που προερχόταν από τα αριστερά και σχημάτισε μια κυβέρνηση συνεργασίας, με ένα άλλο λαϊκίστικο κόμμα, που προερχόταν από τα δεξιά»

Και δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τα περασμένα τρία χρόνια δεν έγινε αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα, παρ' όλο που η δυναμική μιας τεράστιας ανάπτυξης είναι ξεκάθαρα εκεί, δυστυχώς δεν έγινε πλήρως κατανοητή. Η οικονομία έχει χαμηλή απόδοση, η ανάπτυξη είναι αναιμική, τα επενδυτικά επίπεδα είναι εξαιρετικά χαμηλά, οι τράπεζες έχουν ακόμη πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, μετά το τέλος του προγράμματος δεν έχει αποκατασταθεί».

Εξέφρασε όμως την εκτίμηση πως το 2019 θα μπορούσε να είναι καταλύτης για τη χώρα. «Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να στείλει ένα καθαρό σήμα ότι είναι έτοιμη να αλλάξει και να "ξεκλειδώσει" τις πραγματικές αναπτυξιακές δυναμικές της. Έχω πολύ ξεκάθαρα σχέδια σε ό,τι αφορά στο μέλλον της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι μια χώρα που υπέφερε πολύ στα τελευταία δέκα χρόνια. Έχασε το 25% του ΑΕΠ, 500 χιλιάδες Έλληνες άφησαν τη χώρα».

Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην επενδυτική ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα, παραμένοντας πιστή στους δημοσιονομικούς στόχους της και προχωρώντας σε πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

«Επίσης να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες για τοπικές επενδύσεις» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μάλιστα δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σε ένα επιθετικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει ξανά την Ελλάδα ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, σε μια περίοδο που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν μοιάζει τόσο αρνητικό όσο ήταν.

Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας τόνισε πως είναι σημαντικό να αλλάξει το αφήγημα. «Δεν θα πρέπει να είναι πια μια συζήτηση μεταξύ δανειζόμενων - δανειστών, για το πόσα χρήματα χρωστάμε στη Γερμανία, θα πρέπει να είναι μια συζήτηση για το μέλλον, για επενδυτικές ευκαιρίες, για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, για το πώς η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στα κοινά ευρωπαϊκά σχέδια, σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, όπως η άμυνα και η μετανάστευση. Αυτά τα θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή