Κύπρος: Στάση αναμονής για το κοίτασμα στο «τεμάχιο 10»

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 18:05
UPD:19:40
www.stena-drilling.com
A- A A+

Στάση αναμονής τηρεί η Λευκωσία για τα αποτελέσματα της ExxonMobil στο «τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η αμερικανική εταιρεία είναι έτοιμη να προβεί σε ανακοινώσεις για την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα, δήλωσε πως «γίνονται γεωτρήσεις και τα παρακολουθούμε όλα. Μόλις υπάρξουν ειδήσεις, δηλαδή, όταν ολοκληρωθούν οι διερευνητικές εργασίες της εταιρείας που είναι αδειοδοτημένη για το οικόπεδο 10, θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα για τη δεύτερη γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο στόχο «Γλαύκος», έχει εντοπιστεί κοίτασμα φυσικού αερίου, η ποσότητα του οποίου είναι εμπορεύσιμη. Οι πληροφορίες για θετικά αποτελέσματα προέρχονται από πηγές της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, που παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου «SigmaLive», η αμερικανική εταιρία αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έως τώρα δραστηριότητας της στην θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας της Λευκωσίας την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, την είδηση αυτή αποκάλυψε Κύπριος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο περιθώριο του συνεδρίου EGYPS 2019 που διεξάγεται στο Κάϊρο.

Εν τω μεταξύ, το Bloomberg σημειώνει πως η Τουρκία «απαντά» με επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας ετοιμάζεται να προχωρήσει στην μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία του, καθώς αναμένεται φρεγάτες και αντιτορπιλικά να αναπτυχθούν στην Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Μεσόγειο για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που ξεκινά στις 27 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 8 Μαρτίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΙΒΝΑ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή