Η Τουρκία έχει δεσμευτεί για τη αγορά των S-400 από τη Ρωσία

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 12:22
UPD:12:26
Wikipedia
A- A A+

Κανονικά θα προχωρήσει η Τουρκία με την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου Βολκάν Μποζκίρ.

Αν και μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι έχει δεσμευτεί να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα παρά τις προειδοποιήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ότι οι S-400 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο Μποζκίρ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα παραμείνει πιστή στη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία για την αγορά των S-400, καθώς οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας στον τομέα της ασφάλειας.

«Σχετικά με τους Patriot, εφόσον υπάρχει ευκαιρία στο επίπεδο που επιθυμούμε, έχουμε δηλώσει ότι ίσως αγοράσουμε και αυτούς», δήλωσε ο Μποζκίρ στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον και τόνισε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ είναι εξίσου σημαντικές.

«Απλώς και μόνο επειδή η Ρωσία έχει ζητήματα με μια άλλη χώρα, για την οποία νοιαζόμαστε πολύ, δεν θα ήταν σωστό να επιλυθεί το θέμα μέσω της Τουρκίας», είπε στους δημοσιογράφους ο Μποζκίρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα έχει καταβάλει τα περισσότερα χρήματα για την αγορά των S-400 και τα αντιαεροπορικά συστήματα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα τον Νοέμβριο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αν η Τουρκία προχωρήσει με την αγορά των S-400, η Ουάσιγκτον θα αποσύρει την πρότασή της να πουλήσει στην Άγκυρα πυραύλους Patriot αξίας 3,5 δισ. δολαρίων. Έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η αγορά των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα και ίσως αναγκάσει τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή