Ε.Ε.: Στις 635.000 οι αιτήσεις για άσυλο το 2018

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 09:15
UPD:09:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

Μείωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρουσίασε το 2018 ο αριθμός των ανθρώπων που ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο υποδιπλάσιο εκείνου της περιόδου της κορύφωσης της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, το 2015 και το 2016.

Η υπηρεσία της Ε.Ε. για το άσυλο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατέγραψε 635.000 αιτήσεις το 2018, επίπεδο υπερδιπλάσιο εκείνου που θεωρείτο φυσιολογικό πριν ξεσπάσουν το 2011 οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, οι πόλεμοι και η αστάθεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου κορυφώθηκε το 2015 (1,4 εκατ.) και το 2016 (1,3 εκατ.). ενώ πριν από τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, σε ετήσια βάση υποβάλλονταν γύρω στις 300.000 αιτήσεις.

 «Επιστρέφουμε στα επίπεδα προ της κρίσης. Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφερόμενος στα δεδομένα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Η πλειονότητα εξακολούθησε το 2018 να έρχεται από χώρες που δοκιμάστηκαν από ένοπλες συρράξεις, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ωστόσο σημειώθηκε απότομη αύξηση των πολιτών της Βενεζουέλας και της Κολομβίας.

Η μαζική έλευση αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια προκάλεσε εκτός από ανθρωπιστική και πολιτική κρίση, αφού κεφαλαιοποιήθηκε από κόμματα της άκρας Δεξιάς. Αντιμεταναστευτικά, ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται στην εξουσία στην Ιταλία, στην Αυστρία και σε αρκετά κράτη στην ανατολική πτέρυγα της Ε.Ε., άλλοτε μέλη του σοσιαλιστικού μπλοκ.

Επίσης στη Γερμανία, τη χώρα που υποδέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες την περίοδο 2015-2016, η διάδοχος της Άγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ανήγγειλε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να προωθήσει πολύ αυστηρότερους κανόνες ως προς την υποδοχή προσφύγων και πήρε αποστάσεις από την καγκελάριο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή