Νέα Ζηλανδία: Επί εβδομάδες θα καίει η δασική πυρκαγιά

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 09:51
UPD:10:21
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Επί εβδομάδες ενδέχεται να συνεχίσει να καίει η μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Ζηλανδία. Ο κίνδυνος ωστόσο έχει απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές, επιτρέποντας σε περίπου 3.000 πολίτες να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Τεράστιες δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν την προηγούμενη Δευτέρα και την Τρίτη και γρήγορα επεκτάθηκαν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη Νέα Ζηλανδία. Την Τετάρτη οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το βόρειο τμήμα του Νότιου Νησιού.

Μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 23.000 στρέμματα. Δεν υπάρχουν ωστόσο θύματα, ενώ έχει καταστραφεί μόνο ένα σπίτι.

Σύμφωνα με τον Τζον Σάτον, αξιωματούχο της πυροσβεστικής, παρά τη βελτίωση των συνθηκών είναι νωρίς για να θεωρηθεί ότι η πυρκαγιά βρίσκεται υπό έλεγχο.

«Οι θερμοκρασίες είναι ακόμη πολύ υψηλές και πολλές περιοχές δεν έχουν καεί», εξήγησε στους δημοσιογράφους. «Οι πυρκαγιές αυτές θα κινητοποιούν τους πυροσβέστες ως τον Μάρτιο», πρόσθεσε.

Η βασική πυρκαγιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από ατύχημα, όμως σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία δύο ακόμη μικρότερες πυρκαγιές προκλήθηκαν από εμπρησμό. Για την κατάσβεση των πυρκαγιών έχουν κινητοποιηθεί 155 πυροσβέστες καθώς και 23 ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα. Εκτιμάται ότι είναι η χειρότερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 50 ετών στη Νέα Ζηλανδία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή