Βενεζουέλα: Καθ' οδόν μέσω Κολομβίας φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 22:19
UPD:22:52
REUTERS/LUISA GONZALEZ
A- A A+

Τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ με προορισμό τη Βενεζουέλα έφτασαν σήμερα στα σύνορα της Κολομβίας, στην πόλη Κούκουτα, και οι αξιωματούχοι περιμένουν οδηγίες για τον τρόπο διανομής των τροφίμων και των φαρμάκων.

Συνοδευόμενα από μοτοσικλέτες της αστυνομίας, τα σχεδόν δέκα οχήματα, που μεταξύ άλλων μεταφέρουν μη αλλοιώσιμα τρόφιμα, έφτασαν στις 21:43 ώρα Ελλάδας στους χώρους αποθήκευσης της πόλης που έχουν οργανώσει οι κολομβιανές αρχές κοντά στη διεθνή γέφυρα Τιεντίτας.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, που έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει να «ταπεινωθεί» η Βενεζουέλα με «ένα σόου ανθρωπιστικής βοήθειας», εγκρίνει τελικά τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, την οποία ζήτησε η αντιπολίτευση της χώρας.

Την ίδια ώρα, η διεθνής Ομάδα Επαφής που αποτελείται από ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες, ζήτησε τη διεξαγωγή «ελεύθερων προεδρικών εκλογών» στη Βενεζουέλα.

Μετά την πρώτη σύνοδό της, στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, η ομάδα «κάλεσε για τη διαμόρφωση μιας κοινής διεθνούς προσέγγισης για την υποστήριξη μιας ειρηνικής, πολιτικής, δημοκρατικής και αμιγώς βενεζουελανής επίλυσης της κρίσης, που θα αποκλείει τη χρήση βίας, μέσω ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, μe βάση το Σύνταγμα της Βενεζουέλας» αναφέρει το ανακοινωθέν της συνόδου, που υπογράφουν όλες οι συμμετέχουσες χώρες, με εξαίρεση τη Βολιβία και το Μεξικό.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η ομάδα των χωρών αυτών θα στείλει μια τεχνική αποστολή στη Βενεζουέλα, για να βοηθήσει στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να στηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών το συντομότερο δυνατόν.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, διαβεβαίωσε πως η διεθνής Ομάδα Επαφής που συγκροτήθηκε από την ΕΕ προωθεί μια ειρηνική και πολιτική λύση στην κρίση, προσθέτοντας πως μια απόφαση θα πρέπει τελικώς να έρθει από τον λαό της Βενεζουέλας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Sputnik

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή