Ζ.Κ. Γιούνκερ - Brexit: «Όχι» σε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 18:48
UPD:31/01/2019 08:32
REUTERS/Eric Vidal
A- A A+

Ξεκάθαρο μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα στη μίνι Ολομέλεια της Ευρωβουλής, στις Βρυξέλλες.

Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία που ζητεί την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της «δικλείδας ασφαλείας» για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με «εναλλακτικές ρυθμίσεις». Ωστόσο, η απάντηση της ΕΕ είναι σαφής: Η συμφωνία αποχώρησης και η πολιτική δήλωση είναι το «αποτέλεσμα» των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο και η συμφωνία αποχώρησης είναι η «μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία», υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

EURONEWS

«Το είπαμε τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι» τόνισε, προσθέτοντας πως δε θα ήταν αποδεκτό να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας και ότι είναι αναγκαία μια «δικλείδα ασφαλείας» απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Δεν υπάρχει «ούτε επιθυμία, ούτε έναυσμα να χρησιμοποιηθεί», αλλά «δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την Ιρλανδία μόνη της» εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, δηλώνοντας πως «από χθες ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ηνωμένου Βασίλείου είναι αυξημένος».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή