Γκουαϊδό: Μια «απόφαση» του στρατού θα απομακρύνει από την εξουσία τον Μαδούρο

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 21:50
UPD:21:53
REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS
A- A A+

Ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση πραγματοποιεί παρασκηνιακές συνομιλίες με τον στρατό της χώρας, σε μια προσπάθειά της να αποσπάσει την εξουσία από τον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Μια πολιτική απόφαση» της στρατιωτικής διοίκησης «που θα σέβεται το Σύνταγμα» θα ανατρέψει τον εν ενεργεία πρόεδρο Μαδούρο, τόνισε ο 35χρονος Γκουαϊδό σε συνέντευξή του στην κολομβιανή εφημερίδα, El Tiempo, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σε ερώτηση αν οι στρατιώτες θα υπακούσουν, απάντησε: «Ναι, Το πιστεύω. Και εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε αυτή την πορεία».

Νωρίτερα ο εν ενεργεία πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης τόνισε στην Washington Post ότι η αντιπολίτευση συνομιλεί με «κυβερνητικούς αξιωματούχους, πολιτειακούς και στρατιωτικές παράγοντες. Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα που περιλαμβάνει την προσωπική ασφάλεια. Κάνουμε συναντήσεις μαζί τους, αλλά διακριτικά».

Μέχρι σήμερα, μια εβδομάδα μετά την αυτοανακήρυξη Γκουαϊδό σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας τάσσονται στο πλευρό του Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης έχει υποσχεθεί στους στρατιώτες που υποστηρίζουν νέες εκλογές και μια πολιτική μετάβαση.Α

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο δεσμεύτηκε να υπερασπίσει την Βενεζουέλα ενάντια σε «όποια επίθεση, κάθε φύσης ή έντασης».

«Θα ήμασταν ανάξιοι των στολών που φοράμε και των συμβόλων της πατρίδας μας, αν δεν αντιμετωπίζαμε αυτή τη δύσκολη στιγμή μια αναντίρρητη απειλή ενάντια στην πατρίδα», είπε σε παρέλαση στο Καράκας ο Παντρίνο.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα κάνουν σε κάποιο σημείο χρήση ισχύος ενάντια στο καθεστώς Μαδούρο, ο Γκουαϊδό ανέφερε στην El Tiempo ότι «είναι πολύ λεπτό ζήτημα», και πως ελπίζει πως δεν θα προκύψει ποτέ μια τέτοια κατάσταση.

«Ωστόσο, οι πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποδεικνύουν ότι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλη την οικονομική και διπλωματική τους ισχύ, και όχι στρατιωτική, για να πιέσουν το καθεστώς Μαδούρο», τόνισε ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος.

Το Σαββατοκύριακο, ο Γκουαϊδό επιχείρησε να φέρει τον στρατό στο πλευρό του καταθέτοντας νόμο που προσφέρει αμνηστία, ο οποίος εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση.

Με σχόλια του στο τηλεοπτικό δίκτυο Telesur, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ο Παντρίνο χαρακτήρισε αυτό τον νόμο «έγγραφο χειραγώγησης», λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν πιστεύουν σε αυτό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa, AFP, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή