ΟΗΕ: Ρωσία και Κίνα απορρίπτουν το σχέδιο ψηφίσματος για τη Βενεζουέλα

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019 16:16
UPD:16:23
REUTERS/EDGARD GARRIDO
A- A A+

Η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ισημερινή Γουινέα μπλόκαραν σήμερα το αμερικανικό προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξέφραζε την πλήρη υποστήριξή του στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντάς την ως «τον μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό» της χώρας.

Το κείμενο αυτό υπογράμμιζε, επίσης, ότι η Εθνοσυνέλευση δεσμεύεται να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα, επισημαίνοντας την έλλειψη νομιμότητας των τελευταίων εκλογών στη χώρα και καταδικάζοντας τη βία των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών.

EURONEWS

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το προσχέδιο ψηφίσματος που αντιπροτείνει η Ρωσία ζητεί απλώς τη διεξαγωγή «πολιτικού διαλόγου» στη Βενεζουέλα, κάτι που για τις ΗΠΑ θεωρείται μη αποδεκτή λύση.

Κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας. Πολλές χώρες έχουν ζητήσει να μιλήσουν στη συνεδρίαση αυτή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή