Κορυφαίοι υπουργοί στέλνουν μήνυμα στη Μέι να αποκλείσει το no deal Brexit

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 11:51
UPD:11:54
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Την πολύ σοβαρή ζημιά που θα υποστεί η βρετανική οικονομία στην περίπτωση που η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να τονίζουν στην πρωθυπουργό τους Τερέζα Μέι Βρετανοί υπουργοί, αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενόσω ο τοξικός διάλογος για το Brexit διχάζει το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Θα υπάρξει πολύ σημαντική αναταραχή βραχυπρόθεσμα και πολύ σημαντικό πλήγμα στην οικονομία μας μεσομακροπρόθεσμα», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ στο ραδιόφωνο του BBC, χωρίς ωστόσο να μπει στη διαδικασία να απαντήσει εάν ο ίδιος θα παραιτηθεί σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο της μη συμφωνίας.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, ο Χάμοντ είναι ένας μόνο από τους αρκετούς υπουργούς της Μέι που την πιέζουν ασφυκτικά να βγάλει από το κάδρο το σενάριο της μη συμφωνίας.  

EURONEWS

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρινό Λεμέρ. Επίσης από το ραδιόφωνο του BBC, ο Γάλλος υπουργός επισήμανε τις καταστροφικές επιπτώσεις του no deal Brexit, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, κι ενώ ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, το Παρίσι δεν μπορεί παρά να προετοιμάζεται για τα χειρότερα.

Στην περίπτωση μη συμφωνίας, η Γαλλία δεν θα μπορούσε να διευκολύνει τη διαδικασία προσφέροντας παράλληλες συμφωνίες για την αεροπορία ή τις υπηρεσίες επιμελητείας, επισήμανε ο Λεμέρ.

«Δεν μπορείς να είσαι έξω από την Ε.Ε. και να λαμβάνεις όλα τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς. Αυτή – τόνισε - είναι μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή για τη Γαλλία».

Ενδεικτική του διχαστικού κλίματος στο Λονδίνο είναι και η έμμεση παρέμβαση χθες της βασίλισσας Ελισσάβετ, η οποία παραδοσιακά παραμένει πολιτικά ουδέτερη.

«Την ώρα που ψάχνουμε για νέες απαντήσεις στους μοντέρνους καιρούς, εγώ προτιμώ τις δοκιμασμένες “συνταγές”, όπως το να εκφραζόμαστε κόσμια ο ένας για τον άλλον και να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις», τόνισε η βασίλισσα καλώντας σε μία λύση αποδεκτή από όλους, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ευθέως στο Brexit. Το ίδιο ακριβώς είχε διαμηνύσει και στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της.

Μία ακόμη σπάνια – αλλά χαρακτηριστική – παρέμβαση στην πολιτική σκηνή είχε κάνει η βασίλισσα το 2014, πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, καλώντας τότε τους Σκοτσέζους να σκεφτούν προσεκτικά για το μέλλον τους.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή