Ν.Δ.: «Όχι» σε fast track διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν θα δεχθούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο διαδικασία επείγοντος»
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 13:24
UPD:13:27
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με οποιαδήποτε διαδικασία fast track εξέφρασαν πηγές της Ν.Δ. εν όψει της έναρξης της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.

«Καθώς ακούμε από πρωί διάφορες φημολογίες για διαδικασίες εξπρές και διαδικασίες fast truck, εννοείται ότι η Ν.Δ., όχι απλώς θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει αυτή τη διάθεση, εφόσον εκδηλωθεί» ανέφεραν πηγές της Πειραιώς προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε διαδικασία, του επείγοντος ή του κατεπείγοντος, αποφασίζεται, όχι από τη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά από την Επιτροπή, δηλαδή εν προκειμένω την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, στην οποία δεν διαφαίνεται πλειοψηφία κυβερνητική».

«Δεν θα δεχθούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο διαδικασία επείγοντος. Όταν ο Πρωθυπουργός ζητάει debate από τη βήμα της Βουλής, δεν μπορεί να κάνει fast track διαδικασία και να κρύβεται στη Βουλή» υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Προειδοποίησαν παράλληλα ότι όλα θα πρέπει να προχωρήσουν με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς των δυνάμεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα. Όπως ανέφεραν «με την οικειοθελή απομάκρυνση του κ. Γιώργου Αμυρά, εξυπακούεται ότι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 16, ο κ. Δημήτρης Καμμένος είναι ο ένας ανεξάρτητος βουλευτής που μετέχει στην επιτροπή και εφόσον εκδηλώσουν την επιθυμία τους, περισσότεροι του ενός βουλευτές, να συμμετέχουν στη δεύτερη θέση ανεξάρτητου που θα πρέπει να υπάρξει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας πλέον, πρέπει να γίνει κλήρωση. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο κ. Βούτσης ποιος βουλευτής θα είναι ο ανεξάρτητος που θα μετέχει για να διαμορφωθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μέσα σε αυτή την Επιτροπή».

«Προφανώς και με μειοψηφική εισήγηση ένα σχέδιο νόμου μπορεί να έρθει στην Όλομέλεια» συνέχιζαν οι πηγές της Ν.Δ. προσθέτοντας πάντως ότι «αυτό όμως δεν έχει ξανασυμβεί για θέμα τόσο σημαντικό όπως η Συμφωνία των Πρεσπών».

Όπως επισήμαναν, έχει συμβεί δύο τρεις φορές στη μετοπολίτευση να πάει με μειοψηφική εισήγηση στην Ολομέλεια σχέδιο νόμου αλλά όχι για ζήτημα εθνικού συμφέροντος.

«Θα δώσουμε συνεπώς μια πολύ μεγάλη μάχη και στη Διάσκεψη των Προέδρων που επίκειται αλλά και για να προχωρήσει η διαδικασία με τον χρόνο που χρειάζεται και για να γίνει κατανοητό ότι αυτή η Συμφωνία είναι επιζήμια και για να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές, κάθε ένας, την ευθύνη του. Αυτή τη στιγμή επίκειται η Επιτροπή. Εκεί θα μετρήσουμε τα κουκιά μας» τόνισαν.

Όπως έγινε επίσης γνωστό από παράγοντες του κόμματος όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. θα εγγραφούν ως ομιλητές στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ το κόμμα θα ζητήσει να μεταδοθεί live η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόθεση είναι να λάβουν το λόγο όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. στην Ολομέλεια, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσαν, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή διαδικασία που προσδιορίζει ότι μπορεί να απαιτηθεί μία μόνο ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής και μια ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια, διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί σε κυρώσεις συμβάσεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή