Μέι: Αδύνατον να αποκλείσουμε Βrexit χωρίς συμφωνία

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 21:27
UPD:21:30
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Είναι αδύνατον για την κυβέρνηση να αποκλείσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, γράφει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε απάντησή της σε προηγούμενη ανοιχτή επιστολή του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στην οποία υποστηρίζει ότι η συμμετοχή του στις διακομματικές συνομιλίες για συναίνεση για το Brexit προϋποθέτει αποκλεισμό ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε την απάντηση της πρωθυπουργού στην οποία εκφράζει απογοήτευση για την άρνηση του Κόρμπιν να συμμετάσχει στη διαδικασία αναζήτησης συναινέσεων για τον τρόπο αποχώρησης, τον καλεί για μία ακόμη φορά να προσέλθει και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι αδύνατον στην κυβέρνησή της να εκπληρώσει τους όρους που θέτει.

Σύμφωνα με το άρθρο 50, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, στις 29 Μαρτίου, εκτός εάν το κοινοβούλιο είτε εγκρίνει μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες ή εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ανακαλέσει την ισχύ του σχετικού άρθρου και επιλέξει να παραμείνει στην Ένωση μόνιμα, ανατρέποντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αναφέρεται στην επιστολή.

«Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να αναιρέσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» γράφει η Μέι και εκτιμά ότι η Ε.Ε. δεν επιτρέπει παράταση της παραμονής της χώρας ως μέλος απλά και μόνο για να επιτρέψει περαιτέρω συζητήσεις για το Brexit.

«Ως πολιτικοί έχουμε την ευθύνη όχι απλά να λέμε τι δεν θέλουμε, αλλά επίσης να εξηγούμε πως μπορούμε να το πετύχουμε» αναφέρει και καταλήγει: «Πάντα πίστευες στην σημασία του διαλόγου στην πολιτική. Πιστεύεις πραγματικά ότι, αποκλείοντας στον εαυτό σου την συμμετοχή στις συνομιλίες, είναι σωστό να ζητάς από τους βουλευτές σου να μην αναζητούν λύσεις με την κυβέρνηση;»

Υπενθυμίζεται πως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έστειλε επιστολή προς τους βουλευτές του, με την οποία τους ζητά να μην συμμετέχουν στις συνομιλίες που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση με όλα τα κόμματα και τις ομάδες βουλευτών για μία συναίνεση στο Brexit, μέχρι να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή