«Πύρρειος νίκη» για την Τερέζα Μέι

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 21:16
UPD:17/01/2019 09:50
REUTERS/REUTERS TV
A- A A+

Διατηρεί την ηγεσία της χώρας η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς, κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε εναντίον της ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, έλαβε τη στήριξη 325 βουλευτών, ενώ την καταψήφισαν 306.

Η Μέι χρειαζόταν 318 ψήφους για να κερδίσει, αφού επτά μέλη του Σιν Φέιν δεν συμμετέχουν στις εργασίες του σώματος, τα τέσσερα μέλη του προεδρείου δεν ψηφίζουν, όπως και οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί που αναλαμβάνουν την καταμέτρηση και αναγγέλλουν το αποτέλεσμα (οι αποκαλούμενοι tellers).

Η νίκη της σημαίνει ότι θα παραμείνει κάτοικος του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ωστόσο, δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς την υποβολή νέων προτάσεων δυσπιστίας, κάτι που σημαίνει πως οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν νέα οποιαδήποτε στιγμή.

EURONEWS

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ευχαριστημένη για την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων να καταψηφίσει την πρόταση μομφής, σημειώνοντας πως θέλει να ξεκινήσει άμεσα διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για ένα εναλλακτικό σχέδιο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Όπως είπε η κ. Μέι θέλει να βρεί τρόπο να προχωρήσει, έχοντας τη στήριξη του συνόλου των βουλευτών, ενώ πρόσθεσε πως χρειάζεται να διατηρήσει και την εμπιστοσύνη του Βρετανικού λαού.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έστειλε μήνυμα στη Μέι ότι δεν θέλει να ξεκινήσει συνομιλίες έως ότου αποκλείσει την περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

«Προτού μπορέσουν να υπάρξουν θετικές συνομιλίες για τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε, η κυβέρνηση πρέπει να αποκλείσει ξεκάθαρα, μια και καλή, την προοπτική ενός καταστρεπτικού Brexit χωρίς συμφωνία, και το χάος που μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα αυτού», είπε ο Κόρμπιν στο κοινοβούλιο

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή