Γιούνκερ προς Βρετανία: Ξεκαθαρίστε τις προθέσεις σας, ο χρόνος σχεδόν τελείωσε

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 22:18
UPD:16/01/2019 08:35
REUTERS/Eric Vidal
A- A A+

Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του όσο το δυνατόν συντομότερα κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας μέσω Twitter τη λύπη του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας για το Brexit. «Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ. Παράλληλα, σε δήλωσή του προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για ένα «άτακτο» Brexit έχει πλέον αυξηθεί, ενώ διαμήνυσε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ε.Ε. είναι πλήρως προετοιμασμένη.

Στο μεταξύ, ο κ. Γιούνκερ επέστρεψε νωρίτερα του αναμενομένου στις Βρυξέλλες από το Στρασβούργο, προκειμένου να χειριστεί ζητήματα που σχετίζονται με το Brexit, όπως ανέφερε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Είναι σημαντικό να είναι διαθέσιμος και να εργαστεί στις Βρυξέλλες κατά τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε.

EURONEWS

«Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;», ανέφερε από την πλευρά του, μέσω Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του κ. Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. των «27» θα παραμείνει ενωμένη προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές που προκαλεί το «διαζύγιο» Βρυξελλών - Λονδίνου, συνεχίζοντας πάντως να προετοιμάζεται και για το ενδχόμενο «σκληρού» Brexit.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Βρετανία θα είναι η «μεγαλύτερη χαμένη» αν προχωρήσει σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε ότι η συμφωνία για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης. «Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης», έγραψε στο Twitter.

Το Λουξεμβούργο εντείνει τις προετοιμασίες του για να αντιμετωπίσει μια «χαοτική» έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ξαβιέ Μπετέλ. «Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο και ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε», έγραψε στο Twitter και πρόσθεσε: «Οι εσωτερικές προετοιμασίες μας για να περιορίσουμε τη ζημιά στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας θα προχωρήσουν ολοταχώς».

Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, σκοπεύει να προωθήσει προς ψήφιση ένα «μέγα» νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα, εφόσον υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το υπουργικό συμβούλιο άρχισε να συζητά το σχέδιο αυτό τον περασμένο μήνα. «Φυσικά δεν θέλουμε να χρειαστεί να το κάνουμε, κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και θα εργαστούμε για το αποφύγουμε», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σάιμον Κόβενι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή