Σημαντικά οφέλη από μια βαριατρική επέμβαση έχουν οι παχύσαρκοι άνδρες

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 09:09
UPD:09:09
REUTERS/TOBY MELVILLE

Καναδοί ερευνητές των πανεπιστημίων McMaster και Alberta θέλησαν να εξετάσουν το κατά πόσον ωφελεί μια βαριατρική χειρουργική επέμβαση στη σεξουαλική υγεία. Για το λόγο αυτό διεξήγαγαν μια περιεκτική ανασκόπηση, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Springer Obesity Surgery», το επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας και των Μεταβολικών Διαταραχών (IFSO).

Η ανασκόπηση συμπεριέλαβε 28 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 1998-2018 και δεδομένα από 1.000 και πλέον ασθενείς.

Όλες οι μελέτες εξέτασαν την επίδραση της βαριατρικής χειρουργικής στις ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες ή στα χαρακτηριστικά του σπέρματος σε ασθενείς με παχυσαρκία.

Τα ευρήματα της ανασκόπησης αυτής ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους ανθρώπους με στυτική δυσλειτουργία η οποία οφείλεται σε ορμονικούς λόγους, δεδομένου ότι μετά την υποβολή των ανδρών αυτών σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση τα επίπεδα τεστοστερόνης τους αυξήθηκαν σημαντικά. Το ίδιο συνέβη και με τα επίπεδα των ορμονών LH, FSH και SHBG, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η μείωση των γυναικείων ορμονών οιστραδιόλη και προλακτίνη.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα χαρακτηριστικά του σπέρματος όπως ο όγκος, η συγκέντρωση, η ικανότητα κίνησης δεν άλλαξαν πολύ μετεγχειρητικά.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι απαιτούνται περαιτέρω μακροπρόθεσμες μελέτες, προκειμένου να εξεταστεί σε βάθος ο αντίκτυπος της βαριατρικής χειρουργικής στις ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες και στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Με λίγα λόγια η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, βοηθά στην αύξηση της τεστοστερόνης στους παχύσαρκους άνδρες και όσοι επιλέγουν αυτόν τον τρόπο επαναφοράς του βάρους τους στα φυσιολογικά επίπεδα επωφελούνται από τα μετεγχειρητικά επίπεδα της ορμόνης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει βελτίωση στην ποιότητα του σπέρματος.

Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, έχει διαπιστωθεί ότι οι άνδρες με παραπανίσια κιλά έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, ικανοποιούνται λιγότερο σεξουαλικά και έχουν μειωμένη γονιμότητα, σε σύγκριση με τους άνδρες κανονικού βάρους.

Σύμφωνα με στοιχεία όπως λέει, οι πιθανότητες της ανδρικής στειρότητας αυξάνονται κατά 10% για κάθε 9 κιλά πλεονάζοντος βάρους, κατά μέσο όρο. Ωστόσο, δεν είχε μελετηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, κατά πόσον μια βαριατρική επέμβαση μπορεί να ωφελεί τη σεξουαλική υγεία στους άνδρες.

Τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης αποτελούν έναν σημαντικό λόγο για τον οποίο οι παχύσαρκοι άνδρες πρέπει να αποφασίζουν την οριστική απαλλαγή από τα περιττά κιλά τους με την υποβολή τους στην ενδεδειγμένη για την περίπτωσή τους βαριατρική επέμβαση.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή