Μέρκελ: «Υπόθεση καρδιάς» να στηρίξουμε την Ελλάδα

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 10:48
UPD:13:33
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

«Αναλαμβάνουμε απόλυτη ευθύνη, για την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη που έχουμε για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν» από το ναζιστικό καθεστώς στην Ελλάδα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προσθέτοντας ότι «είναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος και των δυο κρατών».

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί και υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Γερμανίας ώστε η Ελλάδα όχι μόνο να μείνει και να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να είναι ένα ισχυρό μέλος της Ένωσης.

Αναγνώρισε παράλληλα ότι η Ελλάδα πέρασε δύσκολες στιγμές και ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσσεται και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να έχει αντικτυπο σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ

«Χαιρόμαστε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα» είπε η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας πως ξεκινά μία νέα φάση την οποία η Γερμανία θα στηρίξει σε διμερές επίπεδο με μία σειρά από συνεργασίες.

Αναφερόμενη στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών υπενθύμισε ότι η Γερμανία ανέκαθεν τόνιζε ότι «δεν μπορούμε να αφήνουμε μόνη της την Ελλάδα» και παρατήρησε ότι σε αρκετά νησιά η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι η Γερμανία θα στηρίξει μία κοινή πολιτική ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επανέλαβε ότι κάθε χώρα πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος.

Η κ. Μέρκελ επιδοκίμασε τις «θαραλλέες προσπάθειες» από πλευράς Ελλάδα στην επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτέλεσματα των προσπαθειών αυτών δεν θα είναι θετικά μονο για τη γειτονική χώρα αλλά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σημείωσε ακόμη πως η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει μία πληθώρα προκλήσεων. «Χρειαζόμαστε μια δυνατή και ενιαία Ευρώπη. Δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο προόδου που θα επιθυμουσαμε» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή