Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη γιορτή της ΕΟΕ

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 23:49
UPD:23:53
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα (9/01) η ετήσια τελετή βραβεύσεων  της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το παρόν έδωσαν ακόμη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων (Άννα Καραμανλή, Γιώργος Μαυρωτάς, Μάριος Γεωργιάδης), ο ΓΓΑ, Ιούλιος Συναδινός, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ και των αθλητικών ομοσπονδιών.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι αθλήτριες και οι αθλητές, μαζί με τους προπονητές τους, που διακρίθηκαν στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2018 κατακτώντας χρυσό μετάλλιο, όσοι διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άϊρες, καθώς και όσοι έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Την πρόκριση για τα ελληνικά χρώματα στο Τόκιο, πήραν μέσα στο 2018, οι Άννα Κορακάκη (σκοποβολή), Βύρων Κοκκαλάνης (ιστιοπλοϊα), Μαρία Μπόζη – Ραφαηλίνα Κλωναρίδου (ιστιοπλοϊα) και Βασιλεία Καραχάλιου (ιστιοπλοϊα).

Για τα μετάλλια στο Μπουένος Άϊρες βραβεύτηκαν οι Χριστίνα Μπούρμπου – Μαρία Κυρίδου (Κωπηλασία, δίκωπος άνευ πηδαλιούχου, χρυσό), Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης (ιστιοπλοϊα, techno 293, χρυσό), Ελίνα Τζένγκο (στίβος, ακοντισμός, χρυσό), Σάββας Θώμογλου (κολύμβηση, 200μ πρόσθιο, ασημένιο), Φανή Τζέλη (Ταεκβοντο, 49-55κ, χάλκινο), Αντωνία Σακελλαρίδου (γυμναστική, μικτό ομαδικό, χάλκινο), Όλγα Φιάσκα (στίβος, 5 χλμ βάδην, χάλκινο).

Επίσης τιμήθηκαν για τα χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οι Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ), Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν), Μίλτος Τεντόγλου (μήκος) από το στίβου, ο Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι) από την ενόργανη γυμναστική και την Έλενα Χατζηλιάδου (+68κ) από το Καράτε.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε: «Η σημερινή βράβευσή σας από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συνιστά έναν οφειλόμενο φόρο τιμής προς εσάς, για τον έξοχο συνδυασμό των μεγάλων επιδόσεών σας και του εξαιρετικού ήθους σας. Στην ουσία, η βράβευσή σας είναι βράβευση της Αριστείας, την οποία επαξίως υπηρετείτε και εκπροσωπείτε. Και στο σημείο αυτό επιτρέψατέ μου να γίνω, με λίγα μόνο λόγια, σαφέστερος:
Πριν απ’ όλα, αυτή η Αριστεία σας αποτελεί, ταυτοχρόνως, ένα πρότυπο το οποίο παρέχετε στη Νέα Γενιά, διδάσκοντάς την, με τον τρόπο σας, για το πώς, γενικότερα και μέσω κάθε μορφής «ευ αγωνίζεσθαι», μπορεί καθένας από την μια πλευρά να υπερασπίζεται την αξία του και ν’ αναπτύσσει ελευθέρως την προσωπικότητά του, συμμετέχοντας ενεργώς στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Και, από την άλλη πλευρά -και συνακόλουθα- να συμβάλλει στην ανοδική πορεία της Πατρίδας μας και στην περαιτέρω καταξίωσή της σε Διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο κατ’ εξοχήν υπό τις σημερινές, κρίσιμες, συνθήκες. 
Επιπλέον, έχω χρέος να επισημάνω ότι το πρότυπο Αριστείας, το οποίο υπηρετείτε και εκπροσωπείτε, είναι τόσο περισσότερο εμβληματικό, όσο πηγάζει από το Ολυμπιακό Πνεύμα, το Αθάνατο Αρχαίο Πνεύμα, όπως αυτό ξεπήδησε και ολοκληρώθηκε στην διαχρονική κοιτίδα του και στο εξίσου διαχρονικό λίκνο του, την Αρχαία Ολυμπία. Τούτο σημαίνει ότι η Αριστεία σας συντίθεται, με άκρως αρμονικό τρόπο, από τα τρία συστατικά στοιχεία του Ολυμπιακού Πνεύματος, στοιχεία τα οποία έχει περιγράψει, με κλασικό πια τρόπο, ο Κωστής Παλαμάς στον «Ολυμπιακό Ύμνο», το ποίημα το οποίο συνέθεσε το 1896, για τους Πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα και με το οποίο η αρχίζει η τελετή όλων των Ολυμπιακών Αγώνων. Θυμίζω ότι τα στοιχεία αυτά είναι:
Α. Το Ωραίο, το οποίο συμβολίζει την ομορφιά του Πνεύματος και της Ψυχής, όταν προσηλώνονται και αφιερώνονται στα ευγενή, για τον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα, ιδεώδη.
Β. Το Μεγάλο, το οποίο συμβολίζει -σε συνδυασμό με το Ωραίο κατά τ’ ανωτέρω- την επιδίωξη υψηλών στόχων, με την έννοια των στόχων που πραγματώνουν τα προαναφερόμενα ευγενή ιδεώδη. 
Γ. Και το Αληθινό, το οποίο συμβολίζει τον κανόνα ότι τα ευγενή ιδεώδη και οι αντίστοιχοι υψηλοί στόχοι δεν συμβιβάζονται με κανενός είδους ωραιοποιημένη παραμόρφωση της πραγματικότητας, πολύ δε περισσότερο με διαβρωτικές για την προσωπικότητα καθενός ψευδαισθήσεις ή και χίμαιρες. Άλλωστε εμάς, τους Έλληνες, μας εμπνέει πάντα η ρήση του Εθνικού μας Ποιητή, του Διονυσίου Σολωμού, κατά την οποία: «Το Έθνος πρέπει να θεωρεί Εθνικό ό,τι είναι Αληθές». 
Με τις σκέψεις αυτές σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για τις επιδόσεις και για το ήθος σας, ευχόμενος να συνεχίσετε την ανοδική πορεία καταξίωσής σας, δοθέντος μάλιστα ότι αυτό είναι μια μεγάλη προσφορά όχι μόνο για σας αλλά, κυριολεκτικώς, για την Ελλάδα μας». 

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικές Μεταδόσεις