Για το εμπόριο και το Αφγανιστάν συζήτησαν Τραμπ - Μόντι

Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 06:56
UPD:08:17
REUTERS/Jonathan Ernst
A- A A+

Για το εμπόριο και για το Αφγανιστάν συζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να ενισχύσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ινδίας το 2019 και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Ινδίας, για την επέκταση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού και για την αύξηση της συνεργασίας στο Αφγανιστάν».

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ινδία, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στην αμερικανική βιομηχανία.

Το Νέο Δελχί έχει απειλήσει να προχωρήσει σε αντίποινα, πάντως δεν αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα πριν από το τέλος του μήνα.

Ως προς το Αφγανιστάν, ο Τραμπ σχεδιάζει να αποσύρει 5.000 ως 7.000 από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που επιχειρούν στη χώρα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησής του τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει πως η Ουάσιγκτον θα περιορίσει την εμπλοκή της τόσο στην εκπαίδευση και την αρωγή προς τις αφγανικές δυνάμεις, όσο και στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Ταλιμπάν και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στην αφγανική επικράτεια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή