Έτος - σταθμός για τη Seat

Ρεκόρ πωλήσεων και αποτελεσμάτων το 2018 για την ισπανική εταιρεία
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 00:11

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Κανουπάκη
jkan@naftemporiki.gr

Οι στρατηγικές παίζουν τον ρόλο τους και στην εποχή της συγκέντρωσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέλη κάθε ομίλου ακολουθούν τις «γραμμές» της κεντρικής διοίκησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πρόσωπα είναι αμελητέα και η ανάδειξη των ξεχωριστών ικανοτήτων ενός εκάστου περνάει στο… ντούκου, κατά το κοινώς λεγόμενο, δίνοντας συχνά μαθήματα στα board για διορθώσεις, αλλαγές πορείας και επαναπροσδιορισμό στόχων. Στην περίπτωση της Seat, το πρόσωπο-κλειδί είναι ο πρόεδρός της, Λούκα ντε Μέο, και πρόεδρος, πλέον, του διοικητικού συμβουλίου του Volkswagen Group Espana Distribuciοn από τον Ιούλιο, τίτλος που τον καθιστά τον υψηλότερο στην ιεραρχία εκπρόσωπο του ομίλου Volkswagen στην Ισπανία - παρότι ο πρόεδρος του ομίλου Volkswagen, δρ Χέρμπερτ Ντις, διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Seat το περασμένο καλοκαίρι. Το 2018 ο Ντε Μέο πέτυχε να δυναμώσει την ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία σε πολλά επίπεδα:

  • Με κέρδη μετά από φόρους 281 εκατ. ευρώ, 470.000 πωλήσεις και κύκλο εργασιών άνω των 9,5 δισ. ευρώ το 2017, η εταιρεία αναμένεται να κλείσει το 2018 με τις καλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της, αφού ήδη από τον Νοέμβριο ξεπέρασε τον όγκο όλου του προηγούμενου έτους, με 492.300 πωληθέντα οχήματα.
  • Λάνσαρε το πολυαναμενόμενο Tarraco, το μεγαλύτερο SUV της εταιρείας και τη νέα ναυαρχίδα της. Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία ονομασία της μεσογειακής πόλης Ταραγόνα, ένα ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο με εκπληκτική αρχιτεκτονική. Η παραγωγή του Tarraco ξεκίνησε τον Οκτώβριο στο εργοστάσιο του Βόλφσμπουργκ και στην Ελλάδα θα είναι διαθέσιμο από τον Μάρτιο του 2019.
  • Η μάρκα Cupra ξεκίνησε τον Φεβρουάριο με την παρουσίαση του πρώτου μοντέλου, του Cupra Ateca, ενός SUV υψηλής απόδοσης που σηματοδοτεί την αρχή της νέας εποχής. Η ηλεκτρική αγωνιστική έκδοση της μάρκας, το e-Racer, θα συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα ETCR που ξεκινά το 2020.

Ακόμη, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Volkswagen Group China, JAC και Seat, που σηματοδοτεί την προώθηση της ηλεκτρικής κινητικότητας στην Κίνα, το 2018 υπογράφηκαν δύο στρατηγικές συμφωνίες στο Βερολίνο και τη Μαδρίτη: η Seat ορίστηκε από τη Volkswagen AG για να οδηγήσει την ανάπτυξη του ομίλου στη Βόρεια Αφρική, ενώ, συνεχίζοντας τη διεθνή επέκταση της εταιρείας, από τον Απρίλιο εγκαινίασε την παρουσία της στη Νορβηγία, μια χώρα αναφοράς στις νέες τάσεις και τη μελλοντική κινητικότητα, με μια νέα μορφή διανομής που βασίζεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή