Μια κορδέλα ή ένα καπέλο;

Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 09:15
REUTERS/Arnd Wiegmann

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr

Μια κυρία έδωσε στον Νταλί μια κορδέλα και του ζήτησε να της φτιάξει ένα καπέλο. Ο μεγαλοφυής εκκεντρικός υπερρεαλιστής με λίγες, επιδέξιες κινήσεις, έφτιαξε ένα κομψοτέχνημα.

Όταν η κυρία τον ρώτησε πόσο κάνει, της απάντησε ένα πολύ υψηλό ποσό.

«Μα είναι μόνο μια κορδέλα», είπε η γυναίκα.

Τότε ο Ισπανός πολυσχιδής καλλιτέχνης με το ανεξάντλητο τάλαντο, με λίγες κινήσεις έλυσε το καπέλο σε κορδέλα και της το έδωσε. «Φτιάξτε το μόνη σας».

Με τι φτιάχνεται μια ιστορία; Τα ίδια υλικά προσλαμβάνονται διαφορετικά στην πορεία. Μια κορδέλα ή ένα καπέλο είναι η υπόθεση Novartis; Και τα δύο, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις για την ποινική εμπλοκή προστατευόμενου μάρτυρα. Αλλάζουν απλώς θέσεις, «όποτε αυτό βολεύει τις ανάγκες της κάλπικης διπολικής αντιπαράθεσης», όπως σχολιάζει το ΚΚΕ. «Όσοι χαρακτήριζαν τους προστατευόμενους μάρτυρες “ήρωες” (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ), τώρα τους αποδοκιμάζουν κι εκείνοι που τους αφόριζαν (βλέπε Ν.Δ.), τώρα τους υιοθετούν».

Κορδέλα, τρέλα και καπέλα, «ενώ την ίδια στιγμή διάφοροι κρατικοί παράγοντες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κυβερνήσεις και εταιρείες μειώνοντας τις κοινωνικές δημόσιες παροχές υγείας».

Ποιοι παράγοντες; Άτυποι σύμβουλοι υπουργών. Τι σημαίνει «άτυπος» σε δημοκρατική Πολιτεία είναι μια άλλη εξίσου σημαντική ιστορία για όσους διατηρούν ακόμη για τους θεσμούς μια κάποια ευαισθησία. Άτυπος=παραθεσμός αδιάφανος.

Πολλά τα σκοτεινά και αντί να συμπληρώνονται, διευρύνονται τα κενά. Πόσοι κατάλαβαν γιατί ο μάρτυρας, κατηγορούμενος πλέον, επέλεξε να είναι προστατευόμενος στην Ελλάδα, αλλά όχι στις ΗΠΑ, όπου η προστασία μαρτύρων μετρά αξιοπιστία και χρόνια; Επίσης, γιατί από επώνυμος μάρτυρας -έδωσε κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία- μπήκε στο πρόγραμμα εδώ, ενώ μίλησε και στο FBI, χωρίς την «κουκούλα» να φοράει; Είπε τα ίδια ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού; Ρωτώ, γιατί οι Αμερικανοί δεν ψωνίζουν ό,τι τους σερβίρουν στη γραμμή και διότι ο κοσμήτορας έχει σχέση εργασίας με αμερικανική μεγάλη εταιρεία. Επίσης, πότε προέκυψε ένδειξη εμπλοκής του; Μπερδεμένα πράγματα. Ο λόγος τώρα στους εισαγγελείς. Οι κακόφωνοι ν’ αφήσουν τις κορόνες για τους επιμελείς.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή