Τουρκία: Εάν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν τις έρευνες θα αντιδράσουμε ανάλογα

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 17:49
UPD:17:55
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

«Εάν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στις διαφιλονικούμενες περιοχές θα αντιδράσουμε ανάλογα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. 

Mιλώντας στην εφημερίδα «Daily Sabah» ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής» ξεκίνησε την πρώτη του γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι το δεύτερο γεωτρύπανο θα ξεκινήσει σε νέα σημεία τη νέα χρονιά.

«Ελπίζω ότι το δεύτερο μας γεωτρύπανο να φτάσει στην Τουρκία περί τα τέλη Ιανουαρίου. Μετά τον αναγκαίο εξοπλισμό του το νέο μας γεωτρύπανο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σχεδιάζουμε να κάνουμε τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις τον χρόνο σε βαθιά νερά στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε.

«Πάντοτε υποστηρίζαμε ότι εάν υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο θα το βρούμε», πρόσθεσε.

Μιλώντας για το «τεμάχιο 10» ο Ντονμέζ ανέφερε πως δεν είναι ανάμεσα στις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η Τουρκία και η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» για έρευνες φυσικού αερίου, ωστόσο πρόσθεσε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

«Έχουμε προειδοποιήσει την "νότια Κύπρο" αρκετές φορές. Τονίσαμε ότι οποιαδήποτε μονομερής ή παράνομη κίνηση στην περιοχή θα έχει συνέπειες», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι «αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να διεξάγουν μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στις διαφιλονικούμενες περιοχές» θα αντιδράσουν ανάλογα. 

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι «η "νότια Κύπρος" ακολουθεί μια πολιτική η οποία βασίζεται στην μη επίλυση των διαφορών εκμεταλλευόμενη τη συμμετοχή της στην ΕΕ».

«Πρέπει να γίνει καλά αντιληπτό ότι είμαστε η βασική συνιστώσα σε αυτή την περιοχή και μέχρι σήμερα τίποτα δεν συμβαίνει που να μην το θέλουμε και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί», κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή