Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ: Έκλεισε η συμφωνία για τον EastMed

Αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 13:28
UPD:16:39
INTIME NEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI
A- A A+

Σε διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed κατέληξαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στην πόλη Μπερ Σέβα. Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, αφού τύχει πρώτα της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Κνωσό η επόμενη τριμερής συνάντηση, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πως στην Κρήτη θα υπογραφεί και επισήμως η συμφωνία για τον EastMed.

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο και τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι με τον East Med στόχος είναι να διασφαλιστεί η μεταφορά των ενεργειακών πηγών της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, και ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε εντυπωσιασμένος από την Μπερ Σεβά, καθώς πρόκειται πόλη στη μέση της ερήμου που έχει γίνει κέντρο τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας. Τάχθηκε εξάλλου υπέρ της συνέργειας του Ισραήλ για την ίδρυση ενός τεχνολογικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, επί τάπητος στην τριμερή συνάντηση τέθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία, με τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ανησυχία, η οποία σχετίζεται με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση στρατευμάτων, αλλά και σε ό,τι αφορά τους ρόλους της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι από την 1η Ιουλίου θα λειτουργεί Γραμματεία για τη συνεργασία των τριών κρατών, ως συστατικό στοιχείο της οποίας περιέγραψε τον τομέα της ενέργειας. Σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία για τον EastMed θα κατατεθεί στην Κομισιόν. «Έχουμε καταλήξει για τον αγωγό EastMed, αναμένουμε την έγκριση της Κομισιόν», είπε χαρακτηριστικά.

Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κατασκευή του αγωγού East Med εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της τριμερούς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στη Σύνοδο της Κρήτης είναι πιθανό να συμμετάσχει και πάλι αξιωματούχος των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή