Η τριμερής συνεργασία στο επίκεντρο της 5ης Συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 08:05
UPD:09:05
INTIME NEWS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
A- A A+

Ο διάλογος για περιφερειακά ζητήματα και η συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας, της έρευνας και καινοτομίας, της κυβερνο-ασφάλειας, της γεωργίας και του τουρισμού, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της 5ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην πόλη Μπεερ Σέβα, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, στις συνομιλίες θα συζητηθούν:

 • Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, και τις εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο.
 • Θέματα καινοτομίας και έρευνας και μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Ισραήλ, με επίκεντρο τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα μέσω της αξιοποίησης της κρίσιμης γεωγραφικής θέσης της, των αναπτυσσόμενων υποδομών της και του σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου της. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η Θεσσαλονίκη θα έχει κεντρική θέση, ως σημαντικός κόμβος μεταφορών, ενέργειας και logistics στην περιοχή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε τόσο κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018 όσο και κατά την Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στη Βάρνα. Σχετικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν και από τον αναπληρωτή υπουργό Ερευνάς και Τεχνολογίας Κώστα Φωτάκη με τους ομολόγους του. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς θα συζητήσει με τους ομολόγους του θέματα συνεργασίας στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής και ειδικά της κυβερνο-ασφάλειας. Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου θα συζητήσει με τους ομολόγους της θέματα γεωργίας.
 • Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα, και οι ριζικές αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Στη σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East - Med, από την ανατολική Μεσόγειο, που είναι ένα έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα.

Στη Σύνοδο αναμένεται παράλληλα να υπογραφούν:

 • Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα κυβερνο-ασφάλειας.
 • Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα Smart Cities και Smart Homes.
 • Διμερής Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την εξερεύνηση και αξιοποίηση του Διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς.

Σημειώνεται πως σε τμήμα της Συνόδου θα πάρει μέρος και ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, προκειμένου να συζητηθεί η συνεργασία της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τις ΗΠΑ, σε σειρά σχημάτων συνεργασίας. Το γεγονός αυτό συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ.

Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία

«Είμαστε τρεις χώρες που μοιράζονται τα ίδια νερά της Μεσογείου. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την ευημερία και τη συνεργασία», έγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Τwitter, στον λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών, εν όψει της Συνόδου.

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν στο ταξίδι του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνάς και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ έχει ως εξής:

 • Στις 9:30 συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
 • Στις 10:00 τριμερής συνάντηση ηγετών (Μπενιαμίν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας).
 • Στις 12:00 υπογραφή συμφωνιών και κοινής διακήρυξης.
 • Στις 12:15 κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών.
 • Στις 12:45 γεύμα εργασίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή