Επιτροπή Θεσμών: Εγκρίθηκε ο διορισμός της Β. Θάνου στην Επ. Ανταγωνισμού

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 13:49
UPD:15:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κατά την εισήγησή της νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Θάνου χαρακτήρισε «ιδιαίτερα τιμητική» την πρόταση για την τοποθέτησή της ως επικεφαλής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαβεβαιώνοντας ότι θα διατελέσει με αμεροληψία τα καθήκοντά της εφόσον εγκριθεί ο διορισμός της.

A- A A+

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η πρόταση της κυβέρνησης για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στην επιτροπή Θεσμών υπέρ του διορισμού της κ. Θάνου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή. Κατά δήλωσε η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Κατά την εισήγησή της νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Θάνου χαρακτήρισε «ιδιαίτερα τιμητική» την πρόταση για την τοποθέτησή της ως επικεφαλής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαβεβαιώνοντας ότι θα διατελέσει με αμεροληψία τα καθήκοντά της εφόσον εγκριθεί ο διορισμός της.

«Θεώρησα ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση για την επιλογή του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής του Ανταγωνισμού διότι θεωρώ ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο η αναζήτηση της ανάπτυξης, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, έχει πρωταρχικό και ζωτικό ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία», είπε.

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι Ανεξάρτητη Αρχή και θα πρέπει ο πρόεδρος και τα μέλη της να έχουν ανεξαρτησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα. Επί 42 χρόνια, που υπηρέτησα το δικαστικό σώμα και από θέσεις ευθύνης, και ως αντιπρόεδρος και ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δεν μου κατελόγισε ποτέ κανείς μεροληψία, είτε υπέρ είτε κατά κάποιου διαδίκου», ανέφερε η κ. Θάνου.

Πρόσθεσε ακόμη πως λόγω των θέσεων που κατείχε βρισκόταν «καλώς ή κακώς, στο μικροσκόπιο κυρίως από ορισμένα πρόσωπα». «Ουδέποτε ελέχθη κάτι τέτοιο εις βάρος μου. Να είστε, λοιπόν, απολύτως σίγουροι, και σας διαβεβαιώ, ότι με την ίδια αμεροληψία και αντικειμενικότητα θα πορευτώ και σε όλη τη θητεία μου, αν με τιμήσετε με την προεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής» διαβεβαίωσε.

Αναφερόμενη στην επιστολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «η θέση του προϊσταμένου του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ασφαλώς δεν είναι θέση πολιτική και πολύ περισσότερο δεν είναι θέση κομματική». «Νομίζω ότι ένα τέτοιο επιχείρημα είναι νομικά και λογικά αβάσιμο», συνέχισε και ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών ότι «έχει ήδη κατά νου να κινηθεί πολύ γρήγορα για υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή».

Ειδικά για τη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, η Βασιλική Θάνου είπε: «Αποδέχθηκα τη θέση εκείνη γιατί ήθελα να συνεισφέρω ένα λιθαράκι για να βγει η χώρα και ο ελληνικός λαός από την κρίση. Η θέση ήταν άμισθη γι΄αυτό άλλωστε τον λόγο».

Γ. Δραγασάκης: Η επιλογή Θάνου δεν προσκρούει σε κανένα κώλυμα

«Η κυβέρνηση προτείνει την κ. Θάνου με γνωστή διαδρομή - πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σύμβουλος του Πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια- έχει πλούσια επιστημονική και επαγγελματική δράση», είχε αναφέρει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «η επιλογή δεν προσκρούει σε κανένα τυπικό ή ουσιαστικό κώλυμα» και συμπλήρωσε πως «η τοποθέτηση ανώτατων δικαστικών λειτουργών θεωρείται ότι διασφαλίζει καταρχήν το τεκμήριο της ανεξαρτησίας σε τέτοιες επιτροπές».

«Επειδή διάβασα διάφορα σχόλια, πρέπει να πω ότι θέλει προσοχή να τηρούμε ενιαίες αρχές, αν θεωρηθεί ότι το να είναι κάποιος σύμβουλος σε υπουργό ή σε Πρωθυπουργό συνιστά κώλυμα, θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με πρώην υπουργούς ή με πρώην γραμματείς κομμάτων που είναι σε Ανεξάρτητες Αρχές», τόνισε επίσης.

Ο κ. Δραγασάκης εξαπέλυσε βολές κατά της Ν.Δ. με αφορμή την επιστολή του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομισιόν. «Αυτή η επιστολή του προέδρου της ΝΔ που διαβάζω εδώ, φοβάμαι ότι ανοίγει θέματα και θα μετανιώσετε γι΄ αυτή», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. "Διαβάζω ότι ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι η κυρία Θάνου, ούσα σύμβουλος του πρωθυπουργού, συνδιαμόρφωνε πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα. Είναι σοβαρό αυτό; Ποιο σοβαρό όμως είναι ότι η επιστολή φαίνεται να αποδίδει ευθύνη στην υπάρχουσα Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εγώ δεν έχω πάρει τηλέφωνο τον κ. Κυριτσάκη. Κατηγορούμαι εγώ ότι ως υπουργός παραβιάζω την ανεξαρτησία;», διερωτήθηκε.

«Απορώ τι υπηρετεί αυτή η επιστολή του κ. Μητσοτάκη. Δεν θα αναρωτηθούν, τι γίνεται; Τι θα πουν οι άνθρωποι εκεί πέρα; Δεν θα πουν πως γίνεται εμείς να τους αξιολογούμε θετικά και εκείνοι κάθονται και βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους;», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Παράλληλα άφησε αιχμές για κωλυσιεργίες της Επιτροπής στην έρευνα σοβαρών υποθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την παραγραφή τους. 

«Η τοποθέτηση της κ. Θάνου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού γεννά ζήτημα λειτουργίας της αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε αν κυβέρνηση επιμείνει στη συγκεκριμένη πρόταση», είπε από πλευράς Ν.Δ. ο Μάκης Βορίδης.

Απευθυνόμενος στην κ. Θάνου ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ρώτησε γιατί συνήνεσε στην επιθυμία της κυβέρνησης να τη διορίσει πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Δεν είναι απλώς επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου, έχει διατελέσει και υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Στη συνέχεια θεώρησε ότι πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως προϊσταμένη του Νομικού του Πρωθυπουργού προφανώς γιατί θεώρησε ότι αυτό συνιστά υποχρέωσή της απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και μάλιστα αμισθί. Αυτό το στοιχείο της αμισθί προσφοράς υπηρεσιών είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς θεσμικά, ιδεολογικά, εν πάση περιπτώσει κινούνται στη σφαίρα των αξιών. Τώρα δεν είναι εντυπωσιακό ότι ξαφνικά εγκαταλείπει αυτή τη θέση και πηγαίνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με τις προβλεπόμενες απολαβές; Θα στερηθεί τις υπηρεσίες της ο πρωθυπουργός τώρα που πλησιάζουμε σε εκλογές;», είπε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε την κ. Θάνου να διευκρινίσει, μετά και τις ενστάσεις της Ν.Δ., αν θα θέσει την παραίτησή της στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Επιστολή Κ. Μητσοτάκη στην Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως τη διαφωνία του στην τοποθέτηση της κ. Θάνου στο «τιμόνι» της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή που απέστειλε χθες προς την Ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στην επιστολή ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμιζε ότι η κ. Θάνου, μετά τη λήξη της θητείας της ως προέδρου του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε απευθείας από τον Πρωθυπουργό επικεφαλής του Νομικού του Γραφείου και επισήμαινε ότι η θέση αυτή έχει αυστηρά πολιτικό χαρακτήρα, καθώς η κ. Θάνου μέχρι σήμερα συνδιαμόρφωνε τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα παρέχοντάς του νομικές συμβουλές και στηρίζοντας έτσι την κυβέρνησή του.

Μ. Σπυράκη: Η Β. Θάνου δεν είναι ανεξάρτητη

Σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις σήμερα, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, έκανε λόγο για απόπειρα «συγχώνευσης της Αρχής Ανταγωνισμού με την εκτελεστική εξουσία». «Βρισκόμαστε μπροστά στο πρωτοφανές να επιχειρείται αντί για ανεξαρτησία της Αρχής  για τον ανταγωνισμό, συγχώνευσή της με την εκτελεστική εξουσία. Γιατί η κ. Θάνου, μόλις συνταξιοδοτήθηκε από τον Άρειο Πάγο, πέρασε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και τώρα περνά στη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Όπως παρατήρησε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. είναι απαραίτητο για το οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα μέλη που διορίζονται από τη Βουλή, να είναι ανεξάρτητοι.

«Κάτι τέτοιο στην περίπτωση της κ. Θάνου δεν συμβαίνει. Η κυρία Θάνου δεν είναι ανεξάρτητη. Και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης έστειλε την επιστολή στην Επίτροπο Ανταγωνισμού (της Ευρωπαϊκή Επιτροπής)» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή