Αρκτική: Δραματική μείωση του πληθυσμού ταράνδων λόγω κλιματικής αλλαγής

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 10:51
shutterstock

Οι τάρανδοι τρώνε λειχήνες που αναπτύσσονται στο επίπεδο του εδάφους, αλλά η υπερθέρμανση οδηγεί ψηλότερη βλάστηση, η οποία αναπτύσσεται εις βάρος των λειχήνων. Το θερμότερο κλίμα έχει επίσης ως αποτέλεσμα περισσότερα έντομα στην περιοχή, και αυτό επηρεάζει επίσης αρνητικά τους ταράνδους.

Πρόσφατη έκθεση από την Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αποκάλυψε ότι οι πληθυσμοί άγριων ταράνδων στην Αρκτική έχουν συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 50% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική έχει οδηγήσει στον πληθυσμό των ταράνδων να πέσει από τα 5 στα 2,1 εκατομμύρια άτομα.

Οι μεταβολές στις καιρικές συνθήκες και την βλάστηση στην Αρκτική έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στους ταράνδους, με τους πληθυσμούς στον βόρειο Καναδά και την Αλάσκα να έχουν πληγεί περισσότερο. Μάλιστα μερικές από τις αγέλες στις περιοχές αυτές έχουν συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 90%.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε αύξηση της ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές, καθώς και σε αλλαγές στη βλάστηση», δήλωσε ο καθηγητής Χάουαρντ Έπσταϊν, περιβαλλοντικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι τάρανδοι τρώνε λειχήνες που αναπτύσσονται στο επίπεδο του εδάφους, αλλά η υπερθέρμανση οδηγεί στην ανάπτυξη ψηλότερης βλάστησης, η οποία αναπτύσσεται εις βάρος των λειχήνων. Το θερμότερο κλίμα έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση περισσότερων εντόμων στην περιοχή, και αυτό επηρεάζει επίσης αρνητικά τους ταράνδους.

Τέλος, η αυξημένη βροχόπτωση προκαλεί πρόβλημα, διότι πέφτει σε χιονισμένο έδαφος και δημιουργεί σκληρά στρώματα πάγου που καλύπτουν την τούνδρα. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τα να έχουν πρόσβαση στην τροφή τους μέσα από τον πάγο.
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή