Οζερσάι: Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν πλούτο και εξουσία

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 17:06
UPD:17:18
SOOC /Nick Paleologos

«Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να διαμοιραστούν με εμάς τη διοίκηση, την εξουσία και τον φυσικό πλούτο», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, λέγοντας ότι σε αυτό συμφωνούν όλοι οι εταίροι στα Κατεχόμενα και ο ίδιος θεωρεί πως είναι πολύ σημαντικό για την νέα διαδικασία να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι κοινό όραμα.

Ο Οζερσάι υπογράμμισε τη σημασία του κοινού οράματος για το μέλλον που αναφέρει ο γ.γ. του ΟΗΕ στην έκθεσή του, θεωρώντας σημαντικό να συζητηθεί η ρίζα του προβλήματος.

Η πιο κρίσιμη ερώτηση της απεσταλμένης των ΗΕ στην πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο, συνέχισε, ήταν ποια είναι κατά την άποψη των πλευρών τα αίτια της ρίζας του προβλήματος.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι τα ΗΕ στην Κύπρο έχουν καταστεί μέρος του στάτους κβο και πρέπει πλέον να γίνουν κάποιες αλλαγές και σημειώνοντας ότι σε κάποιες περιοχές έχουν απολέσει τον ρόλο τους και γι’ αυτό το θέμα έχει ετοιμάσει από κοινού με το «προεδρικό» τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, τις οποίες μετέφερε στα ΗΕ.

Για το αίτημα που υπέβαλε να αποσυρθεί το στρατόπεδο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Αμμόχωστο, είπε ότι αναμένουν απάντηση από τα ΗΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν κάποια βήματα τον νέο χρόνο. «Θα γίνει εκεί χώρος πρασίνου, δημόσιος χώρος».

Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Οζερσάι είπε ότι διευρύνουν τα επιχειρήματα της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα αυτό και εργάζονται με την Τουρκία για τα βήματα που γίνονται και πως σε κάθε ευκαιρία εξηγούν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί αυτόν τον πλούτο.

Ωστόσο, είπε ότι το φυσικό αέριο είναι μια ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού και μπορεί να αδράξουν τώρα την ευκαιρία που έχασαν το 2004.

Όσον αφορά το θέμα ναυτικής και αεροπορικής βάσης της Τουρκίας στην Κύπρο  ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι δεν έχουν συγκρουστεί γι αυτό το θέμα, το παρακολουθούν και εργάζονται γι’ αυτό μαζί με την Τουρκία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή