FAZ: «Δεν πλακώθηκαν ποτέ» οι Ντέισελμπλουμ-Βαρουφάκης

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 09:01
UPD:11:01
REUTERS/YVES HERMAN

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αναφέρεται ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Δεν πλακώθηκαν ποτέ».

«Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν πλακώθηκαν ποτέ. Μπορεί να φώναξαν, αλλά και αυτό όχι πολλές φορές. Ωστόσο και παρά τις φήμες που διέδωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, δεν πιάστηκαν ποτέ στα χέρια. Ήδη ο Βαρουφάκης το είχε διαψεύσει αυτό στο βιβλίο του ''Ανίκητοι Ηττημένοι''. Τώρα ο Ντέισελμπλουμ, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, έρχεται να επιβεβαιώσει τον Βαρουφάκη. Και προσθέτει ότι αυτή η λεπτομέρεια είναι μάλλον το μόνο στο οποίο συμφωνεί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο Ολλανδός πολιτικός θέλησε να επικεντρωθεί σε ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας και όχι του παρελθόντος, δηλώνοντας ότι «πολλά από τα ζητήματα που προκάλεσαν και αποτέλεσαν την ευρωπαϊκή κρίση παραμένουν άλυτα. Ότι οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης παραμένουν μεγάλες. Ότι συνεχίζει να γίνεται πολύς λόγος για τους εθνικούς προϋπολογισμούς και λίγος για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ο Γ. Ντέισελμπλουμ εξαπολύει όμως βέλη και προς την Κομισιόν λέγοντας ότι «ενίοτε δεν έκανε τη δουλειά της και μεταχειρίστηκε με μεγαλύτερη επιείκεια τις μεγάλες χώρες».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «το βράδυ (σ.σ. της παρουσίασης) ο Ντέισελμπλουμ δέχθηκε μόνο θετικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο εκτέλεσε τα καθήκοντά του το διάστημα 2013-2018. Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια θαύμασε την «αστείρευτη υπομονή του» σε σχέση με τον Βαρουφάκη, τη στιγμή μάλιστα που ο τελευταίος πολλές φορές έλεγε τα αντίθετα στους δημοσιογράφους απ' ό,τι συζητούνταν στο Eurogroup.

Η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη χαρακτήρισε τον Ντέισελμπλουμ «ειλικρινή διαμεσολαβητή», ακόμα και στον τρόπο που διαχειρίστηκε το ζήτημα της Ελλάδας και ανέφερε ότι εκφραζόταν πάντα με ειλικρίνεια και ακρίβεια απέναντι στα μέσα ενημέρωσης. Το ότι αυτό ισχύει μόνο εν μέρει για τον προκάτοχό του, Γιούνκερ, και τον διάδοχό, του Σεντένο, δεν αντανακλά μόνο την ελληνική σκοπιά.

Όλα αυτά που έγιναν δεν μπορούν να θεωρηθούν επιτυχία για την Ελλάδα, λέει ο Ντέισελμπλουμ. Τρία δανειακά προγράμματα συνολικού ύψους 288 δισ. ευρώ είναι πάρα πολλά σε σχέση με αυτά που επιτεύχθηκαν. Και τι είχε γίνει τότε με το Grexit; Δεν το είδε ποτέ ως σοβαρή επιλογή, λέει ο Ντέισελμπλουμ – ακόμη και αν στο αποκορύφωμα της κρίσης, τον Ιούλιο του 2015 υπήρχε ένα σχετικό γερμανικό έγγραφο με ένα σωρό «άσχημα πράγματα».

Σύμφωνα με τον Ντέισελμπλουμ η προτεινόμενη τότε από τον Σόιμπλε προσωρινή έξοδος από την Ευρωζώνη και η υποτίμηση που θα συνδέονταν με αυτήν δεν θα λειτουργούσε. «Μπορεί να αυξανόταν η ελληνική ανταγωνιστικότητα αλλά το δημόσιο χρέος που θα παρέμενε σε ευρώ θα γινόταν μη βιώσιμο». Το ότι ο Σόιμπλε άφηνε ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός κουρέματος χρέους δεν αναφέρεται από τον Ντέισελμπλουμ - ούτε ότι αργότερα ο Σόιμπλε ισχυρίστηκε πως 15 από τους 19 υπουργούς υποστήριξαν την ιδέα του».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή